Ga naar Content
Haarlem

Haarlem pakt hoge nood aan: meer openbare toiletten

6 maart 2019, 15.12 uur · Aangepast 6 maart 2019, 16.22 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Vooral mindervaliden zijn in Haarlem veroordeeld tot een blaas die op knappen staat. Geen van de openbare toiletten is volgens de gemeente toegankelijk voor ze en vrij toegankelijke wc's zijn sowieso nauwelijks te vinden. Burgemeester en wethouders hebben besloten daar iets aan te doen.

Raadslid Sander van den Raadt maakt zich al jaren sterk voor meer vrij toegankelijke wc's in de stad. Een oproep die gehandicaptenorganisaties gretig omarmen: er zijn te weinig toiletten en de horeca werkt niet altijd goed mee om bijvoorbeeld bezoekers met blaasproblemen te helpen.

Begraafplaatsen
Naar aanleiding van een aangenomen motie van de fractievoorzitter van Trots Haarlem hebben B en W vandaag een aantal maatregelen toegezegd. Meer gemeentelijke gebouwen moeten hun natte groep openstellen voor voorbijgangers. Denk daarbij aan gemeentekantoren, culturele instellingen, buurthuizen, bibliotheken, begraafplaatsen, fietsenstallingen en parkeergarages.

Lees ook: D66 Amsterdam pleit voor meer openbare toiletten: 'Baas over eigen blaas'

Daarnaast heeft de gemeente met de horeca afgesproken dat meer etablissementen gaan meewerken om de hoge nood te lenigen. Het aantal openbare toiletvoorzieningen moet daardoor 'aanzienlijk stijgen.' Een aantal wordt daarbij niet genoemd.

Hoge Nood
In de hele stad staan nu 15 gemeentelijke openbare toiletten, in het centrum drie. Daar komen nog ruim 20 particuliere openbare toiletten bij, die zijn opgenomen in de app Hoge Nood. Maar daar zijn bijvoorbeeld veel tankstations bij die alleen per auto bereikbaar zijn.

Eind dit jaar hoopt de gemeente beduidend meer openbare toiletten te kunnen aanbieden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!