Ga naar Content
Verkiezingen

Noord-Holland Kiest: zo denkt de politiek over de ganzenoverlast

18 maart 2019, 06.45 uur
Door: · Foto:

Boeren hebben al jaren overlast van de grote ganzenpopulatie in onze provincie: de dieren zijn een enorme kostenpost, maar die wordt maar deels gecompenseerd door de provincie . De boeren wil meer maatregelen en een hogere schadevergoeding. Maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

We vroegen de politieke partijen in Noord-Holland om een standpunt inzake de ganzenoverlast én vroegen hen een verkiezingsbelofte te doen over de kwestie. Dit is wat zij antwoorden:

CDA
Partijstandpunt:
De provincie heeft een belangrijke verantwoordelijkheid in het faunabeheer. Om overlast te voorkomen, weidevogels te beschermen en biodiversiteit te behouden is beheer noodzakelijk. Het CDA ziet de jacht daarbij als onvermijdelijk. Hierdoor kan schade worden voorkomen en kan er minder vaak een beroep worden gedaan op de schadevergoeding. Het CDA vindt dat de procedures voor het verkrijgen van deze schadevergoeding moeten worden versimpeld. In de afgelopen vier jaar heeft het CDA zich hier regelmatig voor inzet.

(Verkiezings)belofte:
Het CDA wil de ganzenoverlast beter beheren en de procedures voor het krijgen van schadevergoeding vereenvoudigen.

ChristenUnie
Partijstandpunt:
Schade door ganzen is een grote kostenpost voor boeren. We zullen er alles aan moeten doen om weilanden en akkerlanden minder aantrekkelijk te maken voor ganzen, de dieren af te schrikken en tegen te houden, en ze naar andere plekken te lokken. Jacht kan een onderdeel zijn van het integrale pakket maatregelen om ganzenoverlast te beperken. Boeren moeten geholpen worden bij het nemen van preventieve maatregelen en schade aan gewassen moet worden vergoed.

(Verkiezings)belofte:
De provincie moet boeren helpen bij het nemen van preventieve maatregelen, de schade moet ruimhartig vergoed worden, en de aanvraag van schadevergoeding moet eenvoudig te doen zijn.

Code Oranje
Partijstandpunt:
Meer, en vooral slimme beheersmaatregelen, zijn een prima idee. De boeren hebben daar goede suggesties voor. En natuurlijk moeten schademeldingen geen bureaucratie met zich meebrengen! Code Oranje is in het algemeen geen voorstander van financiële vergoedingen. Dat maakt ons minder actief, in plaats van dat het ons prikkelt om
met innovatieve oplossingen en slimme beheersmaatregelen te komen.

(Verkiezings)belofte:
Met de boeren (en anderen) energie en kennis steken in de verdere omslag naar 'het boerenbedrijf van morgen'. Duurzame innovatie is daarbij een sleutelbegrip. Daarin kan de provincie prima ondersteunen. Te beginnen met 'een boeren-burgertop' over de toekomst van de duurzame voedselproductie en landbouw in onze provincie.

D66
Partijstandpunt:
D66 is voorstander van gereguleerd beheer van diersoorten die anders flink groeien in populatie, zoals ganzen en de Amerikaanse rivierkreeft. Liever door middel van jacht een explosieve groei voorkomen, dan achteraf drastisch ingrijpen. D66 is tegen de vergassing van ganzen of schieten van broedende ganzen.

(Verkiezings)belofte:
D66 is voorstander van gereguleerd beheer van diersoorten die anders flink groeien in populatie, zoals ganzen en de Amerikaanse rivierkreeft. Liever door middel van jacht een explosieve groei voorkomen, dan achteraf drastisch ingrijpen en mogelijk schadevergoeding moeten betalen. D66 is tegen de vergassing van ganzen of schieten van broedende ganzen. D66 wil onnodige administratieve rompslomp tegengaan en – als dat kan - het aantonen/melden van schade minder omslachtig maken.

GroenLinks
Partijstandpunt:
Het is vervelend voor de boeren dat er zoveel schade is door ganzen. De provincie zou in de ogen van GroenLinks subsidie moeten verlenen van boeren op het gebied van preventie, innovatie en diervriendelijke maatregelen.

(Verkiezings)belofte:
De provincie ondersteunt boeren met betrekking tot preventie van gewasschade door innovatie en diervriendelijke maatregelen.

Ouderenpartij NH
Partijstandpunt:
De Ouderenpartij NH vindt dat de compensatie voor boeren kostendekkend en aantonen/melden eenvoudiger moet zijn.

(Verkiezings)belofte:
De ganzenpopulatie moet beperkt worden gehouden.

Partij voor de Dieren
Partijstandpunt:
De Partij voor de Dieren wil diervriendelijke middelen voor het tegengaan of voorkomen van overlast van ganzen. De middelen die de overheid nu inzet - afschot en vergassing - bieden geen structurele oplossing en zijn onnodig, want er zijn genoeg diervriendelijke alternatieven. Bovendien leiden vergassing en afschot tot een pijnlijke dood voor ganzen. Uit onderzoek blijkt dat 36% van de dieren met hagel in het lichaam leeft. Ganzen zijn monogaam, dat wil zeggen trouw aan hun partner. Na het sterven van hun partner, kiezen ze pas het volgende jaar een nieuwe gezel. De ganzenjacht veroorzaakt zodoende veel leed. Gebieden waar ganzen overlast geven of gevaar veroorzaken, zoals bij vliegvelden, moeten onaantrekkelijk worden gemaakt voor ganzen. Dat kan door op omliggende landbouwgronden gewassen te laten groeien die onaantrekkelijk zijn voor ganzen. Andere plaatsen waar ganzen geen overlast bezorgen, bijvoorbeeld in de buurt van natuurgebieden, kunnen met witte klaver juist ganzen aantrekken. In Canada wordt al jaren gebruik gemaakt van het succesvolle ‘landscape design’, waarbij rekening gehouden wordt met de inrichting van de ruimte als ganzen overlast veroorzaken. Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid als doortrek- en overwinteringsgebied voor ganzen en smienten. Er dienen voldoende foerageermogelijkheden te worden geboden voor deze vogelsoorten. Graslanden waar de schade gering zal zijn, zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Door de vogels op deze percelen niet te verjagen, maar volledig met rust te laten, verbruiken ze niet onnodig veel energie waardoor extra foerageren en schade uitblijven.

(Verkiezings)belofte:
Overbemesting moet stoppen en meer inzetten op natuurlijke landbouw, waardoor er meer biodiversiteit en variatie komt.

SP
Partijstandpunt:
De SP wil de werkelijke overlast van ganzen (op plekken waar dit echt
het geval is) aanpakken, maar niet door de ganzen af te schieten of te
vergassen. Ganzen kunnen 'verjaagd' worden door te kiezen voor ander gras, dat niet zo voedzaam is voor deze vogels. Boeren moeten de stap zetten dit gras te gaan gebruiken. Schaderegelingen worden daar ingezet waar het echt niet anders kan. Het melden en aantonen van schade zou gemakkelijker moeten, als uit onderzoek blijkt dat dit nu heel omslachtig is.

(Verkiezings)belofte:
We gaan met de boeren onderzoeken hoe we overlast-gevende ganzen op een diervriendelijke wijze kunnen verjagen – daarbij nemen we ook de procedure tot schadeloosstelling onder de loep.

VVD
Partijstandpunt:
De VVD staat voor uitbreiding van de binnen het wettelijk kader van de beheersmaatregelen indien tot onvoldoende resultaat leidt zal bekeken moeten worden of een ruimhartigere schadevergoeding soelaas biedt. Evenals het aantonen en melden van schade minder omslachtig zou moeten.

(Verkiezings)belofte:
Geen verkiezingsbelofte gedaan.

NH Nieuws heeft alle politieke partijen benaderd, maar nog niet van iedereen antwoord gekregen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.