Amsterdam

NL
V

Vader van ontvoerde Insiya raakt gezag kwijt

6 maart 2019, 13.55 uur · Aangepast 6 maart 2019, 14.39 uur · Foto: Privéfoto

De vader van het naar India ontvoerde meisje Insiya, Shehzad H., raakt het gezag over zijn dochtertje kwijt. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland, in een civiele zaak die was aangespannen door de Raad voor de Kinderbescherming.

Uit onderzoek van de Raad blijkt dat het meisje in India weliswaar opgroeit in welstand, maar dat er zorgen zijn over haar emotionele ontwikkeling. De vader maakt contact tussen Insiya en haar moeder en andere familie van moederskant vrijwel onmogelijk en informeert de moeder niet over het welzijn en de ontwikkeling van het meisje.

Lees ook: Rechtszaak ontvoering Insiya van start: "Hier kun je niet aan wennen"

De rechter gaat in die gedachtegang mee. Insiya wordt in haar ontwikkeling bedreigd en die situatie duurt al veel te lang, is het oordeel. Daarom krijgt de moeder als enige het gezag over haar dochter, die vandaag vijf jaar is geworden.

Strafzaak
Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in Amsterdam meegenomen en naar India gebracht. Tegen vader H. en zeven medeverdachten loopt een strafzaak wegens ontvoering.

Dat de moeder van Insiya nu het gezag over het meisje heeft gekregen, verandert niet veel aan de huidige situatie. "Praktisch is er geen verschil, want Insiya is bij haar vader. De uitspraak brengt haar moeder alleen juridisch in een andere positie", zegt een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. Mogelijk gaat de moeder van Insiya hierna ook andere juridische stappen proberen te nemen. De uitspraak zou door de autoriteiten in India overgenomen kunnen worden. Nederland heeft met India geen afspraken over het uitleveren van een kind dat is ontvoerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!