Start van hoofdcontent

'T VELD

nl

Hollands Kroon gaat neergestorte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog bergen

6 maart 2019, 13.44 uur · Foto: Herdenkingsplek voor de neergestorte bommenwerper. Foto: NH Nieuws/Matthijs Gemmink

Een vliegtuig dat bijna tachtig jaar geleden met zes bemanningsleden neerstortte tussen 't Veld en Nieuwe Niedorp, wordt geborgen. Het toestel zit onder de grond. Er is een kans dat bij de berging stoffelijke resten worden gevonden.

In de nacht van 22 op 23 juni 1941 stortte de Wellington bommenwerper neer in de Kostverlorenpolder. Het toestel was neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Een van de bemanningsleden werd gevangen genomen. De overige vijf werden niet gevonden. Er werd aangenomen dat ze om het leven waren gekomen in het brandende vliegtuig dat zich meters diep de grond in had geboord.

5.500 vliegtuigen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 5.500 vliegtuigen verloren gegaan. De komende jaren worden meer toestellen opgegraven en geborgen. Het gaat dan om 'kansrijke bergingen', dat betekent dat de kans reëel wordt geacht dat bij de berging stoffelijke resten gevonden kunnen worden.  

Minister Kajsa Ollongren heeft besloten dat het vliegtuigwrak dat in de Kostverlorenpolder neerstortte, tussen nu en 2021 geborgen moet worden. Samen met de eigenaren van de grond en met andere betrokken partijen wordt de komende tijd een plan gemaakt voor de berging. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!