Alkmaar

Ondanks bezwaren toch nieuw ziekenhuis in Alkmaar

6 maart 2019, 12.42 uur · Aangepast 6 maart 2019, 13.23 uur · Foto: Noordwest Ziekenhhuisgroep

Whatsapp

De Noordwest Ziekenhuisgroep mag een nieuw ziekenhuis bouwen in Alkmaar. De Raad van State heeft vanmorgen het bestemmingsplan voor het ziekenhuis in de Alkmaarderhout goedgekeurd.

Tegen het plan was veel weerstand, omdat een hoop monumentale bomen in het stadspark moeten wijken voor de bouw. Natuurorganisaties en bewonersverenigingen tekenden protest aan bij de Raad van State, maar die bezwaren zijn van tafel geveegd. Het is de bedoeling dat de bouw van het ziekenhuis volgend jaar van start gaat.

Lees ook: Principe-akkoord over ondergrondse parkeergarage bij ziekenhuis Alkmaar

Johan Bos van de actiegroep Red de Hout is teleurgesteld, maar de uitspraak kwam voor hem niet als een verrassing. "De Raad van State heeft de belangen afgewogen op basis van de wet. En daarin hebben wij ongelijk gekregen. Maar dat heeft vooral met het beleid en de mentaliteit te maken. Nederland is een ecologisch rampgebied. De natuur wordt zo slecht beschermd dat er bijna geen natuur meer over is. Moreel hebben we het gelijk aan onze kant, maar juridisch gaan we nat."

Vleermuizen
Red de Hout heeft bij de Raad van State gepleit voor een variant waarbij er geen bomen hoeven te worden gekapt. De bezwaarmakers vinden dat deze optie nooit serieus is onderzocht. Maar de Raad van State gaat hier niet in mee. Dat geldt ook voor het argument dat de leefomgeving van diersoorten als de vleermuis en bosuil wordt aangetast. 

Lees ook: Gemeente Alkmaar stemt in met plannen voor bouw ziekenhuis

Toch gooit Red de Hout de handdoek nog niet in de ring. Het NWZ moet nu een omgevingsvergunning aanvragen en dat biedt volgens Johan Bos weer de mogelijkheid om bezwaar te maken en naar de Raad van State te gaan. Als er dan weer nul op het rekest komt, is het Europese Hof aan de beurt. "Het ziekenhuis staat misschien op punten voor, maar we staan nog lang niet schaakmat."

Reactie ziekenhuis
De Noordwest Ziekenhuisgroep laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak. "Voor een toekomstbestendige zorg is een beperkte ingreep in de Westerhout noodzakelijk. Deze ingreep wordt volledig gecompenseerd op het ziekenhuisterrein. Op basis van het bestemmingsplan kunnen de concrete bouwplannen worden voorbereid met aandacht voor de groene omgeving van de Westerhout, verkeer en parkeren en de beperking van overlast tijdens de bouwwerkzaamheden", aldus het persbericht.

"We zijn ontzettend blij dat de vernieuwbouw van het ziekenhuis en een verdere vergroening van het ziekenhuisterrein met deze uitspraak een flinke stap dichterbij zijn gekomen", aldus Jurgen Sernee, lid raad van bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp