Amsterdam

Lisa (51) zet zich in voor meiden die het moeilijk hebben: "Help ze met alles"

6 maart 2019, 16.48 uur · Aangepast 7 maart 2019, 10.47 uur

Lisa Staal is schrijfster, levenscoach, vlogger, voormalig televisiepresentator en in een grijs verleden zelfs de muze van schilder Corneille. Tegenwoordig is ze vooral de directeur van de stichting Become The Best Version of Yourself, waarmee ze kwetsbare meisjes helpt op weg naar een beter leven.

Meisjes die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, pesten, loverboys of die om een andere reden moeite hebben om hun hoofd boven water te houden, kunnen bij de 51-jarige Lisa en haar stichting terecht. "We geven ze tools om een betere en gelukkigere versie van zichzelf te worden", vertelt ze. "We helpen ze met alles: huisvesting, werk, noem maar op. Het is ontzettend dankbaar om te doen."

De wereld mooier maken
Lisa heeft niet voor niets speciale aandacht voor meiden die het moeilijk hebben. "Ik herken hun pijn, ik voel hun pijn. Ik ben zelf geboren in een liefdeloos gezin. Mijn vader was een gewelddadige alcoholist die mijn moeder stelselmatig in elkaar timmerde. Ik leefde als klein meisje iedere dag in doodsangst. Als ik in bed lag dacht ik: 'wachten jullie maar, ooit ga ik de wereld mooier maken."

Maar voor het zover was, moest Lisa een lange weg afleggen. Op haar 14e loopt ze weg van huis, maar haar leven blijft turbulent. Ze krijgt foute vriendjes, wordt zelf mishandeld en krijgt heel jong een kind. Als haar grote liefde Frans overlijdt, ziet zij het leven ook niet meer zitten. "Ik voelde me in de steek gelaten en wilde zelf ook niet meer leven. Ik zei: Frans, ik kom eraan!"

Geen kwetsbaar meisje meer
Met pillen en alcohol probeert Lisa zich van het leven te beroven, maar de zelfmoordpoging mislukt. En dan gaat er een knop om. Ze gaat schrijven, wordt door haar ervaringen levenscoach en richtt in 2014 de stichting op. Omdat ze vindt dat ieder kind het verdient om het beste uit zichzelf te halen.

"In de reguliere zorg ben je vaak een nummer", legt Lisa uit. "Er zijn regels en protocollen. Wij hebben geen regels, wij handelen alleen uit liefde en respect."

In de kwetsbare meisjes die ze helpt, lijkt ze zichzelf te herkennen. "Ik ben geen kwetsbaar meisje meer, want ik ben weerbaar geworden. Ik ben een sterke, zelfverzekerde vrouw, maar ik herken wie ze zijn. Ik ben dankbaar voor wie ik ben en dat ik dit mag doen."

Campagne
De stichting Become The Best Version Of Yourself is afhankelijk van fondsen en particuliere giften. Om geld bij elkaar te krijgen, start er binnenkort een grote campagne.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Cooper Seykens