Het mirakel van Madrid, Ajax naar kwartfinale Champions League

5 maart 2019, 22.05 uur · Aangepast 6 maart 2019, 06.37 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Ajax heeft het mirakel van Madrid verricht. De ploeg staat voor het eerst sind 2003 in de kwartfinales van de Champions League. De Amsterdammers wisten wat ze te doen hadden, de 1-2 achterstand uit de thuiswedstrijd wegwerken. Dat deed de ploeg met verve. Het werd een sensationele wedstrijd waarbij de Amsterdammers met 1-4 aan het langste eind trokken. Bij de rust was het al 0-2.

Real Madrid koos meteen de aanval in het eigen Estadio Santiago Bernabéu. Ajax ontsnapte in de beginfase dan ook aan een achterstand toen Raphael Varane de bal op de lat kopte. Maar Ajax schrok daar niet van en ging er keer op keer snel vandoor.

Ziyech opent score
Ziyech onderschepte in de zevende minuut de bal, speelde Tadic aan, die de bal teruggaf. Ziyech schoot de bal vervolgens bij de eerste kans van Ajax meteen raak.

Prachtige actie Tadic
Nog voor er twintig minuten waren gespeeld was het ook 0-2. Tadic speelde zich op een weergaloze wijze vrij langs vier Madrilenen en gaf een fraaie steekpass op Neres. De Braziliaan stifte de bal over keeper Courtois.

Real miste in de verdediging Sergio Ramos en dat was duidelijk te merken. De Ajacieden waren keer op keer gevaarlijk voor het doel van Courtois. Real raakte in de eerste helft al twee aanvallers geblesseerd kwijt. De snelle Vinícius en Lucas Vázques moesten naar de kant.

Aan de andere kant was Real ook een paar keer gevaarlijk. Gareth Bale was vlak voor rust nog het dichts bij een aansluitingstreffer met een stiftje op de kruising.

Asensio dicht bij treffer
In de tweede helft kwam Real sterk uit de kleedkamer en zette meteen veel druk. Marco Asensio was met een schot voorlangs het dichts bij een treffer. Na een klein uur spelen was Karim Benzema dan toch dicht bij een Madrileense treffer. Hij speelde Mazraoui mooi uit en krulde de bal net voor het doel langs.

Maar zoals steeds was Ajax meteen daarna weer gevaarlijk aan de andere kant, waar Mazraoui in het zijnet schoot, terwijl Van de Beek vrij stond voor het doel. In de 62e minuut schoot Tadic de bal hard in de kruising. Daaraan vooraf gaand hield Mazraoui de bal maar net binnen. De VAR kwam eraan te pas en na lang kijken werd het doelpunt toegekend.

Vijf minuten later redde Onana knap op een inzet van Bale. Real zette opnieuw alles op alles en belegerde het doel an Onana. Met nog twintig mnuten te gaan schoot Asensio de 1-3 binnen in de uiterste hoek, buiten bereik van Onana.

Prachtige vrije trap
Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten want twee minuten later was het 1-4 door een prachtige vrije trap van Lasse Schöne, die ongetwijfeld de wereld over zal gaan.

Meteen daarna werd de Deen gewisseld voor Dani de Wit en Kasper Dolberg kwam erin voor Neres. Ziyech miste vier minuten voor tijd nog een dot van een kans op de 1-5. Hij schoot de bal op aangeven van Tadic over van vlak voor het doel.

In de extra tijd kreeg Nacho nog een rode kaart na een harde actie op Van de Beek. Bij Ajax stond de hele achterhoede plus Ziyech en Van de Beek op scherp voorafgaand aan de wedstrijd. Alleen Mazraoui liep van dat zestal tegen een gele kaart aan.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Veltman/80), De Ligt, Blind, Tagliafico; V.d. Beek, Schöne (de Wit/73), De Jong; Ziyech, Tadic, Neres (Dolberg/73)

Opstelling Real Madrid: Courtois; Carvajal, Nacho, Varane, Reguilón; Modric, Casemiro (Valverde/87), Kroos; Vázquez (Bale/29), Benzema, Vinícius (Asensio/32)