Ga naar Content

Politiemol verkocht informatie aan tientallen criminelen en motorbendes

Opnieuw een groot corruptieschandaal bij de politie. Een aspirant-agent van de eenheid Amsterdam heeft bijna een jaar lang geheime informatie doorgespeeld uit politiesystemen aan de onderwereld.

De 22-jarige Mehmet A. uit Tiel was sinds begin 2017 gestationeerd als arrestantenwacht bij het cellencomplex in Amsterdam Zuidoost. Hij surveilleerde ook op straat en was op dat moment nog bezig met zijn opleiding. 

'Schrikbarend hoog aantal'
A. haalde volgens justitie sinds december 2017 tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorbendes door de politiesystemen. Justitie spreekt van een 'schrikbarend grote hoeveelheid illegale raadplegingen en het veelvuldig doorverkopen daarvan.' De agent heeft verklaard dat het zou gaan om vijftig verschillende personen. Eind november vorig jaar werd hij opgepakt. 

Drugsonderzoek stukgelopen
De politie kwam de corrupte medewerker op het spoor na een anonieme tip. Begin vorig jaar kwam er bij Meld Misdaad Anoniem een melding binnen dat een politiemedewerker zou zijn omgekocht door twee criminele broers uit Tiel, die in wiet handelden. En dat bleek te kloppen: de agent tipte de broers dat er een onderzoek naar hen liep, waarop één van hen de benen nam naar Marokko. Het onderzoek naar deze zaak liep stuk; ook de tweede broer sloeg later op de vlucht, omdat hij doorkreeg dat de recherche hem in de gaten hield.

'Spreekuur in de auto'
De werkwijze van de corrupte politieman was opvallend. A. zou een soort spreekuur in zijn auto hebben gehouden waar hij tegen betaling geheime informatie verkocht. Naar eigen zeggen kreeg hij 250 euro per op te vragen naam. Als hij meer namen tegelijkertijd moest opzoeken, gaf de agent korting. Zo speelde hij op een bepaald moment informatie door over zes mensen door in ruil voor 1250 euro.

'Bij de politie gestationeerd'
Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie spreken het vermoeden uit dat Mehmet A. doelbewust bij de politie is gestationeerd om informatie door te spelen aan de onderwereld. Bewijzen zijn daar niet voor, maar opvallend is wel dat A. op een bepaald moment een PGP-telefoon (Pretty Good Privacy) van een crimineel kreeg, waarmee hij politie-informatie door kon spelen.   

Lees ook: Frank Paauw nieuwe hoofdcommissaris Amsterdamse politie

Volgens justitie zocht de agent ook informatie op over Limburgse criminelen die gelinkt worden aan motorclubs No Surrender en Satudarah. Uit onderzoek blijkt dat de agent op zijn werktelefoon zeker 39 personen uit de regio Limburg heeft geraadpleegd. 15 van hen zijn te relateren aan criminele motorclubs, zo blijkt uit het strafdossier.

No Surrender beschikte over politie-informatie 
Opvallend is dat een prominent lid van No Surrender in Limburg vorig jaar de motorclub gedwongen moest verlaten, omdat andere leden van de club hadden vernomen dat hij met een wijkagent had gepraat. Uit onderzoek blijkt dat politieman Mehmet A. die informatie aan de club heeft doorgespeeld. Bij No Surrender vond de recherche later foto’s van geprinte pagina’s uit een lopend politieonderzoek.

Lees ook: Grote schade aan winkels en woningen bij mislukte plofkraak in Amsterdam

De agent deed ook veelvuldig zaken met een crimineel die een plofkraak zou hebben gepleegd in Duitsland. Hij beloofde hem 2,5 'barkie' (250 euro) per naam. Aan deze crimineel speelde A. ook een aantal adressen door, waar volgens de politie mogelijk hennepkwekerijen konden zitten met de bedoeling dat die 'geript' (overvallen) konden worden.

Ontnemingszaak
Hoeveel de aspirant-agent heeft verdiend met zijn praktijken, is nog niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie wil daar een aparte zaak voor starten. De politieman hoort later vandaag welke strafeis hem boven het hoofd hangt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!