Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Benjamin van den Broek

5 maart 2019, 16.11 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen

In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende mensen uit de sportwereld uit het verleden. Deze week spraken we met Benjamin van den Broek, de middenvelder van, die onder meer uitkwam voor HFC Haarlem en Telstar. Daar stopte hij halverwege het seizoen 2017-2018. "Toen kwamen Snoei en Buter en dat boterde niet zo"

Bij Haarlem speelde hij in het seizoen 2009-2010 en nog een half seizoen tot de club failliet ging en bij Telstar vanaf 2016. Vanaf januari 2018 kwam hij nog een half jaar uit voor Koninklijke HFC.

"Dat ik gestopt ben bij Telstar lag aan een combinatie van factoren. Ik was het plezier al een tijdje kwijt en kreeg een knieblessure waar ik aan geopereerd moest worden. Daarna kwamen Snoei en Buter en dat boterde niet zo, daarom besloot ik te stoppen."

Meteen aan het werk
Er dreigde geen zwart gat voor Van den Broek. "Ik heb het nog geen minuut gemist. Ik was al een tijdje bezig met mijn carrière na het voetbal. In mijn vrije tijd werkte ik al bij de Rabobank. Tijdens mijn carrière heb ik een hbo-opleiding gedaan, dus ik kon ook gelijk aan de slag in januari, nadat ik in december stopte."

FifPro
Van den Broek werkt nu bij de FifPro in Hoofddorp, de wereldwijde vakbond voor profvoetballers. Elk land heeft zijn vakbond, in Nederland de VVCS en alle landen zijn aangesloten bij de FifPro. "Ik werk op de afdeling memberservices, dat is heel breed, dingen ontwikkelen zodat de vakbonden overal zich verder kunnen ontwikkelen, zodat zij hun spelers zo goed mogelijk kunnen begeleiden."

Tuchtcommissie
Daarnaast is Van den Broek lid van de tuchtcommissie betaald voetbal. "Dat is ook heel gaaf. Als een speler een rode kaart krijgt en het niet eens is met het voorstel van de aanklager dan komt hij bij de tuchtcommissie terecht."

Interland voor Nieuw-Zeeland
Het hoogtepunt van zijn carrière was toch wel de interland die hij speelde met de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland. "Mijn moeder komt uit Nieuw-Zeeland. Al in het begin van mijn carrière zei ze: "We moeten ook eens een paspoort voor jou aanvragen, je weet nooit waar het toe leidt." Dat is toen jaren blijven liggen en op gegeven moment kwam ik in contact met Ryan Thomas, die zat toen nog bij Zwolle en toen heb ik het in orde gemaakt."

"Daarna ging ik van Den Bosch naar Roemenië en een maand later werd ik gebeld door de bondscoach. Dat was wel bijzonder, want ik was nog nooit in Nieuw-Zeeland geweest. Nog steeds niet trouwens, want we speelden Zuid-Korea uit. Dat was fantastisch. Zoals je het Nederlands elftal ziet met alles er omheen, zo was dat daar ook. En dan in Seoul met allemaal van die knotsgekke Koreanen, dat was heel bijzonder."

Shirtje
Verder dan één interland kwam het niet. "Daarna was er veel ophef rond het olympisch elftal van Nieuw-Zeeland dat zich geplaatst had voor de Spelen in Brazilië. Toen had er een jongen meegedaan die niet in Nieuw-Zeeland was geboren, maar in Zuid-Afrika en die op een of andere manier dus ook een Nieuw-Zeelands paspoort had. Die situatie was vergelijkbaar met die van mij. Nieuw-Zeeland werd daarom uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen en toen hebben ze heel resoluut van al zulke gevallen gezegd: die mogen niet meer uitkomen. Later bleek dat mijn geval toch anders was en dat ik toch had mogen spelen." Aan dat hoogtepunt van zijn carrière heeft hij in ieder geval een mooi aandenken overgehouden. "Dat shirt heeft een mooi plekje gekregen."