Ga naar Content

Carry Slee: "Ik moet altijd schrijven over iets dat me raakt"

Als Carry Slee aan een nieuw boek begint, moet het altijd ergens over gaan: "Ik kan niet zomaar iets gaan schrijven." Een mooi voorbeeld is Spijt!, één van haar bekendste boeken. Slee las in de VPRO-gids over een meisje dat zelfmoord had gepleegd omdat ze langdurig was gepest. Dat raakte haar en dus moest ze er over schrijven.

Biografie

Naam:
Carry Slee

Geboren: Amsterdam, 1 juli 1949

Beroep: dramadocente, schrijfster

Erelijst: Prijs Kinderjury (9X), Prijs Jonge Jury (5X), Populairste auteur (2014), Gouden Boekenstapel (2016)

Schrijven doet Carry Slee in haar tuinhuisje, dat daarvoor speciaal is ingericht. Alleen het hoognodige is er aanwezig: een pen, papier en een computer. De eerste versie van haar boeken schrijft ze altijd met pen en papier. Pas daarna gaan de teksten de computer in.

De boeken in de kast zijn allemaal van haar hand: "Ik heb nooit meer geteld hoeveel het er zijn, maar ik denk wel zo'n negentig. Veel hè?" 

Harde werker
Dat zijn veel boeken, zeker als je bedenkt dat Carry pas op haar 38ste begon met schrijven. "Maar ik heb ook altijd heel hard gewerkt. Met veel plezier, trouwens", vertelt ze. "Ik ben heel erg van strucuur. Ik zat er altijd klokslag negen uur en eind van de dag hield ik ermee op. Niet de ene dag wel en de andere dag niet. Altijd wel, behalve in het weekend."

Lees ook: Schrijfster Imme Dros is een echte veelschrijver: "Ik zie in alles een verhaal"

En dat harde werken betaalde zich uit, in een groot aantal prijzen bijvoorbeeld. Slee kreeg maar liefst negen keer de Prijs van de Kinderjury en vijf keer de Prijs van de Jonge Jury. Dat zijn voor haar belangrijke prijzen omdat de kinderen de winnaar zelf bepalen. Ze heeft dan ook een grote schare jonge fans.

Verfilming
Van een heel aantal van haar boeken zijn ook films gemaakt: "Ik schrijf filmisch, met veel dialogen. En juist omdat er films van mijn boeken worden gemaakt, ga ik ook zo schrijven. Omdat ik onbewust weet dat het er op de film ook leuk uit moet zien." 

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!