Ga naar Content
Verkiezingen

Gedeputeerde Post: "Behoud Werelderfgoed vereiste voor aanleg verbinding A8-A9"

5 maart 2019, 14.25 uur · Aangepast 5 maart 2019, 15.02 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

Het behouden van de status werelderfgoed voor de Stelling van Amsterdam is een vereiste om de aanleg van de verbindingsweg A8-A9 door te laten gaan. Dat zegt gedeputeerde Elisabeth Post tegen NH Nieuws.

De voorgestelde optie, de golfbaanvariant, is volgens de Provincie de beste optie voor de weg. ICOMOS, het adviesorgaan van Unesco, liet al weten dat deze optie niet acceptabel is, en dat de Stelling van Amsterdam de status van werelderfgoed kwijtraakt. "ICOMOS vertelde dat het gebied al teveel is verrommeld, dus dan denk ik: laten we het van de andere kant bekijken. Hoe kunnen we het gebied verbeteren en toch die weg mogelijk maken?", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Adviesorgaan UNESCO: Stelling van Amsterdam mogelijk geen werelderfgoed meer bij aanleg A8-A9

Zowel werelderfgoed als verbindingsweg
Volgens Post is de verbindingsweg noodzakelijk. "Er moeten hier tot 2040 240.000 woningen worden gebouwd. Dan is het handig als we over infrastructuur beschikken waardoor mensen van A naar B kunnen komen. We willen én erfgoed behouden, én de weg aanleggen." 

Maar is behoud van de status werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam dan een vereiste om de weg aan te leggen? "Ik ga ervan uit dat we iets maken waar Unesco van onder de indruk is. Maar als je allebei wilt en ICOMOS komt met een negatief advies, dan kan je dat niet met elkaar verenigen. We willen en-en en niet of-of. Maar ik ga ervan uit dat we zulke goede plannen kunnen maken dat het allebei voor elkaar komt", zegt Post. 

Tekst gaat verder onder de video

Elisabeth Post over de verbinding A8-A9 en werelderfgoed - NH Nieuws



Bekijk hier ook het uitgebreide interview met gedeputeerde Elisabeth Post, waarin ze vertelt over de financiën van de provincie:

Volledig interview met gedeputeerde Elisabeth Post - NH Nieuws