Alkmaar

Collega's van eigenaar Eros starten doneeractie: "Wat fijn!"

5 maart 2019, 13.54 uur

Guurtje Krijger de Goede
Guurtje Krijger de Goede

HEILOO - Eros, een van de paarden die vorige week losbrak uit het weiland en Noord-Holland op stelten zette, maakt het naar omstandigheden goed. Maar zijn langdurige bezoek aan de kliniek heeft een prijskaartje, en daarom is een doneeractie opgezet.

Eros was de echte pechvogel van de dag; vijfhonderd meter voordat de paarden gevangen werden rende hij tegen een verkeersbord aan en sloeg hij over de kop. Hij werd gevangen met een diepe wond op zijn borst. In de eerste instantie werd gedacht dat het om oppervlakkige wonden ging, maar later bleek toch dat hij een spier heeft beschadigd en dat het herstel niet zomaar zal gaan. 

Lees ook: Dierenarts over losgeslagen paarden: "Had veel erger kunnen zijn"

Eros verblijft als enige van de negentien ontsnapte paarden op de kliniek. "De hechtingen zijn onderaan de wond losgemaakt zodat het wondvocht eruit kan lopen, maar daardoor komt er erg veel lucht naar binnen", vertelt eigenaresse Guurtje. "De spier is gehecht, één van zijn benen is daardoor waarschijnlijk erg verdikt."

Lees ook: Op hol geslagen kudde paarden zet Heiloo, Uitgeest en Krommenie op stelten 🐎🐎🐎

"We hadden een potje voor noodgevallen, als er een keer een deken kapot gaat of er moet een stukje gehecht worden. Maar hier hadden we nooit rekening mee kunnen houden. Je verwacht gewoon niet dat het gebeurt."

Doneeractie
Daarom zetten collega's van Guurtje een doneeractie op. "Ik hoefde er eerst niet echt iets van te weten, maar ze hebben me overgehaald. Mensen hoeven niet te doneren, maar het mag wel. De kosten lopen zo op, ook als hij er straks wel goed uit komt zal hij hele heftige fysiotherapie nodig hebben om weer zichzelf te worden", vertelt ze. "We hebben een verzekering en daar zal ook wel wat uit komen, maar een groot deel van het bedrag zal uiteindelijk toch gewoon voor onze rekening komen."

Ondertussen is er al ruim duizend euro gedoneerd om de familie een handje te helpen met de dierenartskosten.

"Hij wordt rustig van onze stem"
Dochter Joy is aangeslagen. "Ze heeft het er moeilijk mee. Ze wil er erg graag naartoe, maar als ze er is heeft ze er toch duidelijk moeite mee. Ze houdt zich vooral heel sterk, ze wil rustig blijven voor Eros. 'We moeten sterk blijven voor hem', zegt ze dan". 

Lees ook: Caroline en Manon gingen achter ontsnapte paarden aan: "Direct auto omgekeerd"

Als Eros ondanks de pijnstillers onrustig is van de pijn wordt Joy gebeld om langs te komen. "Hij kalmeert van haar stem."

Andere paarden
De rest van de paarden maken het naar omstandigheden goed. Mariëlla Dekker, de eigenaresse van de stal, kan dat bevestigen. "Een aantal paarden liepen op hun hoefzolen, omdat ze zo lang over het asfalt hadden gerend. Die staan nu op hoefijzers en krijgen pijnstillers om te zorgen dat ze niet zo veel pijn hebben bij het lopen."

Andere paarden kregen veel last van hun spieren na de barre tocht. "Die moeten gewoon even bijkomen. Paarden zijn wat dat betreft net als mensen, ze kunnen het alleen niet zo duidelijk communiceren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!