Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Provincie gaat plastic afval te lijf

5 maart 2019, 13.05 uur · Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

De provincie Noord-Holland gaat zich actief inzetten om het plasticprobleem aan te pakken en spreekt de ambitie uit een afvalloze provincie te worden. De Staten stemden vandaag in met dit voorstel van onder meer de Partij voor de Dieren en GroenLinks.

"Het gebruik van plastic moet drastisch worden verminderd in het belang van natuur, dier en milieu. Dat er dieren lijden en zelfs sterven door ons afval is onacceptabel," zegt Linda Vermaas, statenlid in Noord-Holland van de Partij voor de Dieren. "Dat ons voorstel is aangenomen is een mooie en noodzakelijke stap naar een toekomst zonder plastic zwerfafval."

Plastic soep
De vele Noord-Hollanders die zich bezighouden met het bestrijden van de plastic soep krijgen vanaf nu ook meer ondersteuning van de provincie. Ook wil de provincie zich aansluiten bij de landelijke opschoondagen en gaat het provinciebestuur met gemeenten, waterschappen en andere beheerders aan tafel om te kijken hoe ze gemeenschappelijk de plastic soep beter kunnen bestrijden.

Regelrechte ramp
"Plastic afval is een enorm probleem," zegt GroenLinks-fractievoorzitter Zita Pels. "Overal in Noord-Holland kom je helaas plastic troep tegen. Op onze stranden, in onze wateren, in onze natuur- en recreatiegebieden. Op sommige plekken struikel je er bijna over. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de meeste plastics niet afbreekbaar zijn. Het is een regelrechte ramp. Juist omdat de verschillende problemen rond zwerfafval gemeentegrenzen overstijgen is het goed dat provincie nu ook aan de slag gaat om de plastic soep te bestrijden."