Start van hoofdcontent

DEN BURG

nl

Texelaar die lammetjes misbruikte trekt hoger beroep in

5 maart 2019, 07.26 uur · Foto: NH Nieuws

Een 42-jarige man Texelaar die vorig jaar werd veroordeeld voor het misbruik van drie lammeren en een schaap in 2016 en 2017, heeft op het allerlaatste moment zijn hoger beroep tegen de straf ingetrokken. Hij kreeg eerder twintig maanden celstraf. Daarnaast mag hij drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee komen. Dat 'weilandverbod' is inmiddels in werking getreden.

Dat meldt mediapartner de Texelse Courant. Voor het gerechtshof in Amsterdam maakte advocaat Nynke Oor duidelijk dat haar cliënt er op het laatste moment voor heeft gekozen de zaak niet door te zetten. De achterliggende reden is niet bekend. De man zelf was afwezig. Hij heeft zijn straf uitgezeten en is inmiddels terug op Texel.

Lees ook: Opluchting na veroordeling schapen-aanrander: "Anders controleer je toch of ze er allemaal nog zijn"

De man uit Den Burg, destijds ook bestraft voor wapenbezit, heeft het misbruik altijd ontkend. Maar de rechtbank stelde vorig jaar dat bij DNA-onderzoek aangetroffen spermasporen naar hem waren te herleiden. De Texelaar liep in augustus 2017 tegen de lamp bij een alcohol- en drugscontrole.

Lees ook: Politie doet onderzoek naar seksueel misbruikte lammetjes op Texel

Hij had een injectiespuit met veterinair glijmiddel en spanbanden bij zich, had gras en poep onder zijn schoenen en rook volgens de agenten die hem controleerden 'sterk naar schaap'. Op Texel liep toen al een onderzoek naar het misbruik van dieren. In 2016 was daarbij gestart met het verzamelen van DNA-materiaal.

Lusten botvieren
Gezien de attributen die bij de Texelaar zijn gevonden, zei de rechtbank dat hij 'zeer georganiseerd' te werk moet zijn gegaan. "Hij heeft de dieren kennelijk gezien als voorwerpen, waarop hij zijn lusten kon botvieren zonder rekening te hoeven houden met hun welzijn." Met zijn 'halsstarrige ontkenning' nam hij bovendien geen verantwoordelijkheid, zei de rechtbank. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!