Ga naar Content
Noord-Holland

Ook in hoger beroep 5 jaar cel geëist tegen Noord-Hollandse oplichters

4 maart 2019, 18.20 uur · Aangepast 4 maart 2019, 21.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

"Een doortrapte manier van werken”, zo noemt de officier van justitie de werkwijze van een groepje mannen uit Noord-Holland. Ze zijn al veroordeeld voor faillissementsfraude, flessentrekkerij en heling maar gingen in hoger beroep.

Het OM eist 5 jaar cel tegen 10 mannen uit de provincie. In 2016 veroordeelde de rechtbank van Amsterdam de mannen al tot een gevangenisstraf van 5 jaar, maar de verdachten gingen in hoger beroep.

Failliet
Als er in 2013 en 2014 opvallend veel bedrijven failliet gaan, blijken de verdachten daarin een grote rol te spelen. Ze kochten slechtlopende ondernemingen voor een habbekrats op, deden voor enorme bedragen aankopen in naam van het bedrijf en lieten het vervolgens failliet gaan. De aankopen werden in de tussentijd doorverkocht. 

De bedrijven waar de mannen de aankopen deden, konden fluiten naar hun centen. Ze zijn voor meer de 2 miljoen euro benadeeld: "Deze zaak is een voorbeeld van het misbruiken van vertrouwen bij leveranciers. De door hen geleverde goederen werden na aflevering niet of onvolledig betaald. Het ging er bij alle verdachten om er financieel beter van te worden", laat de officier van justitie in het hoger beroep, de advocaat-generaal, weten. 

Geen vriendengroep
Volgens het OM waren de mannen onderlingen geen vrienden. Er zou zelfs sprake zijn geweest van bedreigingen onderling. "Hij stuurde dwingend medeverdachten aan. Een aantal verdachten vervulde onmisbare rollen in de logistiek van de criminele organisatie bijvoorbeeld als chauffeur, inkoper of websitebouwer. Een organisatie als deze kan niet zonder katvangers en afnemers. Die werden ook gevonden", aldus het OM. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!