Ga naar Content
West-Friesland

Slachtofferverklaringen in zaak verongelukte Maurycy (4): "Ons leven is verwoest"

4 maart 2019, 14.47 uur · Aangepast 4 maart 2019, 15.33 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Google Streetview

Ruim drie jaar na het overlijden van de 4-jarige Maurycy Biernacki is vandaag de rechtszaak begonnen. De peuter kwam in december 2015 om het leven toen hij van een speeltoestel viel en met zijn hoofd op de betonnen vloer terechtkwam. De oom van de overleden kleuter leest als eerste namens de familie de slachtofferverklaring voor: "Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn."

De familie deed zelf ook onderzoek naar het ongeval. De oom zegt dat er van alles mis was: "Lieuwe de J. [eigenaar van de spelhal red.]  is heel roekeloos en onzorgvuldig bezig geweest. Het was een kwestie wanneer het fout zou gaan. De rest van ons leven moeten wij dit leed dragen. Het leven van de ouders en dat van de familie is verwoest."

Lees ook: Zaak van verongelukte Maurycy (4) van start: speelhal en kinderopvang voor de rechter

Ook de vader van Maurycy komt aan het woord: "De hele familie is heel verdrietig. Wij hebben drie jaar lang gevochten om hier te komen vandaag. Om te horen wat de verdachten zeggen over de dood van onze zoon."

Volgens de vader zou nooit iemand van de speelhal of de school contact met de familie hebben opgenomen. "We hebben nooit een brief of kaart gekregen met excuses. Niemand heeft contact opgenomen."

Lees ook: Ouders verongelukte Maurycy (4) doen hun verhaal: "We denken nog elke minuut aan hem"

Maurycy kwam in december 2015 om het leven toen hij van een speeltoestel viel bij Happy Days en met zijn hoofd op de betonnen vloer terechtkwam. Het OM vervolgt de speelhal, twee medewerkers van de hal, kinderopvang Small Steps en een oud-medewerker van de opvang voor dood door schuld.

De vader van Maurycy vervolgt: "Het is voor ons geen ongeval. De eigenaar wist wat er fout was. Hij heeft niets gedaan om dit te veranderen. Wij denken dat het de verdachten nooit lukt om de bloedsporen van Maurycy van hun handen af te krijgen. Zij zijn verantwoordelijk voor de dood van onze zoon."

Lees ook: Speelpark-eigenaar in zaak omgekomen Maurycy (4) : 'Handleiding toestel nooit gelezen'

Eigenaar De J. zegt dat hij het verdriet van de mensen snapt. 'Wij hebben vanaf dag 1 geprobeerd met de mensen in contact te komen via de politie. Dat is afgewezen. We hebben de kans daarvoor niet gehad." Medewerker Jeroen S., die ook terecht staat, zegt ook dat geprobeerd is contact te leggen met de familie via de wijkagent, maar dat dit niet is gelukt.