Ga naar Content

Hoofddorper organiseert schoonmaakactie voor oeverzwaluw: "Hopen dat er veel komen"

Hoofddorper Marcel Schalkwijk kan niet wachten tot de oeverzwaluwen weer in het land zijn. De vogels overwinteren in de Nigerdelta en komen over een paar weken weer in ons land om te broeden. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Daarom organiseert Marcel een grote schoonmaakactie voor de broedplaatsen van de zwaluwen.

De vogels broeden namelijk in steile wanden. Bij de Toolenburgerplas is een speciale broedwand voor de beestjes gemaakt. De betonnen wand heeft honderd nestpijpen, die schoongemaakt moeten worden en dan een vulling krijgen van leem en zand. De nestpijpen worden door de vogels zelf uitgegraven met hun speciale pootjes. 

Marcel Schalkwijk van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) organiseert jaarlijks zo'n grote schoonmaak: "Het is leuk om de bewoners bij de natuur te betrekken en een paar extra handen kunnen geen kwaad", zegt hij.  

Aantallen
Het is ieder jaar weer spannend hoeveel vogels er terug zullen komen uit de Nigerdelta, waar ze overwinteren. Dat is ook afhankelijk van hoeveel dieren de barre tocht hebben overleefd. Ook de afname van het aantal insecten is een groot probleem, omdat de dieren dan te weinig voedsel hebben. 

Lees ook: Vroege vogels: nooit kwamen de lepelaars zo snel terug naar Haarlem

"De beestjes moeten brandstof hebben om de hele Sahara in een keer over te vliegen. Dat lukt niet altijd en dat hebben we een paar jaar geleden gehad", vertelt Marcel. "Toen hadden ze in de Nigerdelta een slecht insectenjaar en zijn ze en masse in de Sahara neergeploft. De helft kwam niet meer terug. Dat is best wel dramatisch."

Gelukkig is het niet ieder jaar zo slecht. Marcel: "Twee jaar geleden hadden we recordjaar. Toen kwamen er driehonderd vogels, die hebben we gevangen en geringd, dat was geweldig. We hopen dat er ook dit jaar veel zullen komen broeden."

Schoonmaakactie
Op zaterdag 9 maart organiseert het IVN Zuid-Kennemerland dus een schoonmaakactie in de Toolenburgerplas. Wil je ook meehelpen? Dat kan. Je moet je wel even aanmelden bij Marcel. Stuur hem een mailtje naar [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Adobe Stock / NH Nieuws beeldbewerking