Ga naar Content
Noord-Holland

'Bouw van huurwoningen stokt in Amsterdam'

4 maart 2019, 14.08 uur · Aangepast 4 maart 2019, 14.58 uur
Door: · Foto: Google Streetview

De bouw van huurwoningen in Amsterdam stokt, dat blijkt uit een rondgang van het Financieële Dagblad (FD) langs vastgoedpartijen. Ontwikkelaars en investeerders zeggen dat het te maken heeft met de huidige regels van de gemeente. Daarmee zouden hun bouwplannen niet rendabel zijn.

Zo zijn er onder meer in Amsterdam Zuidoost en Amsterdam-Noord verschillende terreinen die zich lenen voor woningbouw, maar waar vooralsnog geen spade de grond in gaat. 

Middensegment
Door de snelle prijsstijgingen in Amsterdam is er een enorm tekort ontstaan aan huurwoningen in het middensegment, schrijft het FD. Dat zijn woningen waarvoor je maandelijks 700 euro tot 1000 euro aan huur betaalt. Voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig om te kopen, biedt dat segment uitkomst.

Om de bouw van betaalbare woningen te bevorderen, heeft de gemeente de afgelopen jaren de voorwaarden voor nieuwbouw aangescherpt. Zo schrijft de gemeente voor dat bij nieuwbouwprojecten 40 procent van de woningen in de sociale sector valt, 40 procent middenhuur is en 20 procent dure huur en koop.

Daarnaast moeten de woningen minstens 25 jaar in het middeldure segment blijven en de huurverhoging is aan banden gelegd.

'Regels werken averechts'
De regels van de gemeente werken volgens marktpartijen averechts. Nu de bouw stokt, gaan de prijzen nog verder omhoog.

In een reactie zegt de gemeente dat ze nog steeds nieuwe projecten kan blijven ontwikkelen omdat er nog voldoende inschrijvingen binnenkomen en de bouwproductie nog steeds fors is. Wel geeft de gemeente toe dat het ingewikkelder ligt bij het transformeren van bedrijventerreinen of kantoren naar woningen.