Ga naar Content
West-Friesland

Kunst en cultuur in Medemblik 'moet beter': gemeente onderneemt actie

4 maart 2019, 18.28 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Google Maps

De gemeente Medemblik gaat stappen nemen om de kunst en cultuur beter aan de man te brengen bij zijn inwoners, en met name bij de kinderen. "We trekken er drie ton extra voor uit, zo serieus vinden we het", aldus wethouder Harry Nederpelt.

Op de vraag of de gemeente nu tekortschiet op het gebied van kunst en cultuur, wordt even getwijfeld. "Het kan beter", voegt Nederpelt toe aan de korte stilte.

Iedereen doet zijn eigen ding
Medemblik heeft vorig jaar de nieuwe cultuurnota voor 2019 - 2022 opgesteld. Binnen de nota is er veel aandacht voor cultureel erfgoed en wordt er drie ton extra gereserveerd voor het zorgen voor 'verbinding', waarmee 'samenwerking' wordt bedoeld. Culturele instellingen in Medemblik schreeuwen namelijk om een coördinator. Op dit moment werken de musea en instellingen erg zelfstandig en dat is volgens henzelf en Nederpelt zonde.

"Iedereen doet zijn eigen ding, maar als je nou gaat samenwerken en erachter komt waar behoeftes liggen, kan je wat van elkaar leren en wat voor elkaar terug doen. En dan ontstaan er mooie dingen", aldus Nederpelt. Met mooie dingen worden bijvoorbeeld arrangementen bedoeld of georganiseerde fietsroutes tussen de musea. De gemeente wil ook een sport- en cultuurpas in het leven roepen, zodat kinderen hier laagdrempelig van kunnen genieten. 

'Je moet het de mensen wel vertellen'
Nederpelt schetst een beeld: "Als je bijvoorbeeld langs Kadetjesland fietst, fiets je langs een gebied met een mooi verhaal. Maar als je dat niet weet, denk je simpelweg alleen maar 'goh, wat een hobbelig land'. Neem het dan op in een fietsroute en plaats een bankje met een bord. Dat soort dingen. Je moet het de mensen wel vertellen."

Lees ook: Bakkerijmuseum in Medemblik krijgt megadonatie voor uitbreiding

Volgens Nederpelt staan de plannen nu alleen nog op papier. Als de coördinator er is, wordt het hopelijk zo snel mogelijk praktijk. De gemeente streeft ernaar om de plannen nog dit jaar van de grond te krijgen. "De inwoners gaan er snel wat van merken", belooft hij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!