Ga naar Content
Amsterdam

Documentaire over Joes Kloppenburg: aandacht voor zinloos geweld

4 maart 2019, 13.46 uur · Aangepast 4 maart 2019, 14.56 uur
Door: · Foto: ANP Foto

In samenwerking met 'Naar School met Fataal' maakte regisseur Jesse Bleekemolen een documentaire over de nabestaanden van Joes Kloppenburg. In de documentaire ontmoet zijn vader, Jan Kloppenburg, de man die is blijven leven door de tussenkomst van Joes.

17 augustus 1996. Joes Kloppenburg kwam uit café De Schutter in de Voetboogsteeg in Amsterdam. Hij zag hoe verderop een zwerver in elkaar geslagen werd, en besloot in te grijpen. Hij schreeuwde "kappen nou!" naar de aanvallers, die zich vervolgens tegen hem richtten. Hij overleed enkele uren later in een Amsterdams ziekenhuis. 

Het verhaal werd een bekend voorbeeld van zinloos geweld. Zijn vader, Jan Kloppenburg, werd zelfs ridder in de Orde van Oranje-Nassau om zijn langdurige inzet in de strijd tegen zinloos geweld. 

Tekst gaat verder onder de video

In de documentaire ontmoet Jan Kloppenburg Yiannis Zafiris, de man die werd aangevallen en uiteindelijk gered werd door Joes. Ze wisselen herinneringen uit en praten over hun leven na de aanval. Het is de eerste keer dat zij elkaar ontmoeten in de 23 jaar na de dood van Joes. 

Scholieren
Met het project probeert 'Naar School met Fataal' aandacht te vragen voor zinloos geweld. Yiannis Zafiris en Jan Kloppenburg hebben zich allebei verbonden aan dit project in de hoop het verhaal van Joes onsterfelijk te kunnen maken. Het project is in samenwerking met Bureau HALT, waar jongeren die in aanmerking komen met politie heen gestuurd worden. In totaal zijn nu al zo'n 15.000 scholieren bereikt, en de hoop is dat dat er nog veel meer worden. 

Brug en plakaat
Op 5 juli 2016 werd bekend dat brug 5 in Amsterdam vernoemd zou worden naar Joes Kloppenburg, om te laten zien dat zinloos geweld hoog op de agenda staat. Het naamplaatje werd in september 2017 bevestigd.

De documentaire over Joes Kloppenburg zal vanaf 13 maart te zien zijn bij Pathé thuis en als onderdeel van de campagne 'Naar School met Fataal'.