Ga naar Content

Unieke beelden duiken op: mooi eerbetoon aan wieler-legende Jacques van Egmond

Zoon Paul kan zijn ogen er nauwelijks van afhouden. De huldiging van zijn vader, Jacques van Egmond, zijn voor hem unieke beelden. Jacques behaalde goud én zilver op de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. De wielerlegende won de medailles op de onderdelen sprint en de tijdrit.

Paul, bekend van zijn voetballoopbaan in de eredivisie bij Telstar in de jaren '60 en '70, kreeg het filmpje van de intocht voor het eerst te zien op een verjaardag. In de video zaten ook bijzondere trainingsbeelden, die hij nog nooit had gezien. Een vriendinnetje van de familie kwam de beelden tegen op internet. Maar van wie de originele beelden zijn, is niet bekend. "Waarschijnlijk is het ooit vertoond in het bioscoopjournaal, want er was nog geen televisie in 1932", gokt Paul. 

Uitgelopen massa
Wat vooral opvalt, is de enorme drukte in de stad. "Mensen hebben het altijd over de massa die uitliep voor de huldiging van Yvonne van Gennip, na het winnen van drie gouden medailles in 1988. Maar ik denk dat er op dit filmpje nog veel meer mensen zijn. Ongelooflijk", vertelt Paul. 

Lees ook: Boek over verongelukte Zandvoortse autocoureur Wim Loos: "Hij mag niet vergeten worden"

Oorlogskind Paul van Egmond (76) heeft zijn vader nooit zoveel horen zeggen over de huldiging. "Hij was niet zo'n opschepper maar een bescheiden en rustige man. Hij hield van de natuur en de mensen om hem heen. Misschien was hij daarom ook wel zo'n goede kastelein", vertelt hij. Nog altijd bestaat Café Van Egmond, in de Kleine Houtstraat in het centrum van de stad. Paul tapt er, als opvolger van zijn vader, nog dagelijks de biertjes.

Begin van het einde
Jacques Van Egmond was slechts 61 jaar toen hij overleed. Zijn vrouw, die kort voor zijn eigen dood al overleed, was het begin van het einde voor hem. "Zonder haar kon hij niet verder leven. Toen mijn moeder dood ging, heeft hij nog maar even geleefd", weet Paul.

De nu opgedoken beelden zijn een mooi eerbetoon aan de wielrenner en een prachtige herinnering voor zijn zoon. "Het is heel bijzonder. Ik ben er best wel een beetje van onder de indruk", sluit hij geëmotioneerd af. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: