Ga naar Content
Haarlem

Haarlems burgerplan: Geen hotel in monumentaal ziekenhuisgebouw, wel cultuurhuis

1 maart 2019, 17.31 uur
Door: · Foto: Google Streetview

Een groep Haarlemmers wil dat de gemeente stopt met de verkoop van het monumentale pand De Egelantier voor de bouw van een hotel en woonappartementen. Er zou een cultuurhuis moeten komen, zodat het pand behouden blijft voor de Haarlemmers en niet exclusief voor toeristen wordt.

De gemeenteraad van Haarlem heeft twee jaar geleden al ingestemd met de bestemming van een hotel in het pand aan de Gasthuisvest. Tot een paar jaar geleden werden er dans- en muziekworkshops gegeven in dit voormalige Elisabeth Gasthuis Ziekenhuis. Maar er is nog geen hotelier gevonden om het pand te kopen 

De groep Haarlemmers wil dat de gemeenteraad zich nu bezint. Ze zijn ervan overtuigd dat de meeste stadsgenoten "houden van de Egelantier", schrijven ze in een persbericht. "Het was hun ziekenhuis en later hun cultuurhuis waar ze dansten, zongen, musiceerden, schilderden en veel meer."

Burgerinitiatief
Met 350 handtekeningen zijn ze nu een burgerinitiatief gestart. Burgers mogen zelf onderwerpen op de raadsagenda plaatsen als ze meer dan 100 handtekeningen voor hun plan hebben verzameld. 

Het plan is vandaag aangeboden aan de gemeenteraad met het verzoek: "Zet de verkoop van de Egelantier stil en laat onafhankelijk onderzoek doen." Hun plan is om woningen aan de achterzijde te bouwen en aan de voorkant ruimte te bieden aan bijvoorbeeld het atelier 'Nieuwe Vide' dat binnenkort op straat staat, een groter locatie voor het debatcentrum De Pletterij en wellicht een deel voor het Frans Hals Museum.

'Leren van Amsterdam' 
Volgens de Haarlemmers moeten er ook niet meer hotels bijkomen in het centrum. "We leren van Amsterdam: voor je het weet ontregelt toerisme het leefklimaat." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!