Ga naar Content

Wianda verzamelde 30.000 voetbalplaatjes voor voedselbank-kinderen

Ze verzamelde uiteindelijk meer dan 30.000 voetbalplaatjes, goed voor 75 volle verzamelalbums. En dat is niet omdat Wianda Groote Wolthaar uit Warmenhuizen nu zo'n ontzettend grote voetbalfan is. De albums zijn voor de kinderen die afhankelijk zijn van de voedselbank.

"Ik weet zelf hoe het is om steeds nee te zeggen tegen je kind omdat je er geen geld voor hebt. Voor die kinderen wil ik iets betekenen.", zegt ze tegen NH Nieuws.

Toen Wianda na een mislukt avontuur in Nieuw Zeeland in het jaar 2000 terug naar Nederland kwam, had ze het niet makkelijk. "Mijn ex-man bleef in Nieuw Zeeland en ik stond met mijn twee kinderen bij mijn ouders op de stoep. Je moet dan helemaal opnieuw beginnen. Dat was voor mij en mijn kinderen geen makkelijke tijd. Nu gaat het beter en dan bedenk je je wat je voor anderen kan doen."

En toen besloot ze een oproep te doen op Facebook. "Heel veel kinderen zijn gek op voetbal, maar om plaatjes te krijgen moet je tien euro besteden bij de supermarkt. Voor mensen die het niet breed hebben is dat niet te doen. Op deze manier kunnen kinderen toch een vol verzamelalbum krijgen."

Kippenvel
En die oproep had effect. Veel mensen kwamen bij haar langs met voetbalplaatjes. "Er was zelfs een jongetje dat zijn eigen album al vol had en een complete set plaatjes aan mij gaf. Dan krijg je gewoon kippenvel." En ook verschillende filialen van de supermarkt bezorgden haar duizenden plaatjes. 

Een kofferbak vol voetbalplaatjes en verzamelalbums is het gevolg. Henk Opdam van de voedselbank in Alkmaar neemt ze enthousiast in ontvangst. "Het is fantastisch dat er aan ons wordt gedacht. We kunnen hier heel veel kinderen blij mee maken."

Wianda is voorlopig even klaar met verzamelen. "Het was een monnikenwerk om alles te sorteren. Als ik slaap zie ik alleen nog maar voetbalspelers. Toch ben ik erg trots."

Foto: NH/Tom Jurriaans