Ga naar Content

Precies 77 jaar later krijgt Hilversummer onderscheiding

Een bijzondere dag voor de Hilversumse familie Bikkers. Gisteren kreeg Carel Bikkers, die omkwam bij de Slag in de Javazee, postuum een Oorlogsherinneringskruis van de gemeente. Maar dit is wat betreft de familie niet genoeg. Zij zouden graag zien dat er een straat vernoemd wordt naar hun Carel Bikkers.

"Als er 72 jaar iets vergeten is, dan is een extra cadeautje wel op z'n plaats", zegt Carel Bikkers jr. in zijn speech tijdens de uitreiking van het Oorlogsherinneringskruis. "Oom Carel zou het nooit vragen, naar wat ik begreep uit de overlevering was het een zeer bedeesde man." "Het vernoemen van een straat in Hilversum naar Carel Bikkers 1915 zou wat mij betreft een passende geste zijn van de Hilversumse gemeenteraad", aldus een geëmotioneerde Carel Bikkers jr. 

Slag in de Javazee
De Hilversumse Jan en Carel Bikkers zijn een tweeling en doen hun leven lang alles samen. Carel was de serieuze van het stel. Ze gaan naar dezelfde school, doen dezelfde opleiding en vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog ook samen tegen de Japanners.

Op 27 februari 1942 om precies 23.20 uur wordt de Hr. Ms. Java geraakt door een torpedo. Carel Bikkers is een van de mariniers op het schip en overleeft de strijd niet. In totaal verliezen 900 opvarenden hun leven tijdens deze slag. 

Zijn tweelingbroer Jan Bikkers heeft geluk. Hij is een paar dagen voor de Slag in de Javazee overgeplaatst van de Zeedienst naar de Marine Luchtvaarsdienst. Jan overleeft de oorlog, maar ziet zijn tweelingbroer nooit meer terug. Het verlies heeft een enorme invloed gehad op het verdere leven van Jan. 

Medailles
Na de oorlog wordt Jan onderscheiden met allerlei medailles, maar hij vindt het maar niets. Want zijn maatje Carel heeft nooit iets gekregen. Dat kon zoon Carel jr. niet verkroppen en heeft hij alles op alles gezet om zijn oom een laatste eer te bewijzen. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar het is hem gelukt. 

Carel Bikkers krijgt precies 77 jaar na de slag postuum een Oorlogsherinneringskruis overhandigd. Daarnaast krijgt hij een plek in het register waar de namen van de Hilversumse oorlogsslachtoffers zijn opgeschreven. Carel jr. is blij dat het is gelukt. "Ik weet zeker dat ik m'n vader er een plezier mee doe en ik ben er ook van overtuigd dat m'n oom het mooi vindt", vertelt Bikkers jr.  

Precies 77 jaar later krijgt Hilversummer onderscheiding - NH Nieuws

Foto: