Ga naar Content

Glastuinbouw voorloper in duurzaamheid: "CO2 gezocht!"

Een bordje met daarop de tekst 'CO2 Wanted' staat middenin de kassen van glastuinbouwer Petra Barendse uit Middenmeer. Terwijl koolstofdioxide vaak negatief genoemd wordt, is er in de kassen een tekort.

"Wij telen hier oranje paprika's", vertelt Petra Barendse. "Dat proberen wij op een duurzame en milieuvriendelijke manier te doen. Als ik het heb over duurzaam, dan is aardwartme een mooi voorbeeld. We hebben putten van 2,5 kilometer diep geboord en daarvandaan halen we de warmte die we gebruiken om onze kassen te verwarmen. Een fantastisch project." 

Door te werken met aardwarmte staan de minder duurzame gasmotoren nu vaker stil. Nu hebben de glastuinbouwers wel een ander probleem. "Die gasmotoren produceren behalve warmte ook CO2", legt ze uit. "Die CO2 hebben we hard nodig voor de groei van planten. Sinds we aardwarmte gebruiken, komen wij CO2 tekort. Vandaar mijn bordje met 'CO2 Wanted'."

CO2 opvangen
Dat tekort wordt op verschillende manieren opgelost, maar er wordt gezocht naar de meest duurzame oplossing. Nu komt het nog wel eens voor dat de gasmotoren draaien, maar er wordt ook al gebruik gemaakt van opgevangen CO2, afkomstig uit de industrie.

Toch zijn er nog verbeterpunten te noemen. "Het is natuurlijk altijd het makkelijkst voor de industrie om de CO2 door de schoorsteen te laten gaan", begint Petra. "Het zou mooi zijn als de industrie gestimuleerd wordt om het op te vangen. Daarnaast zou het mooi zijn als de tuinders het makkelijk wordt gemaakt om die CO2 uit de industrie te gebruiken en niet gewoon weer een motor ervoor aan te zetten. Dat kan voor ons nog steeds de goedkoopste manier zijn, maar dat is wel jammer, want we willen juist zo duurzaam mogelijk telen."