Ga naar Content
Noord-Holland

Groen licht voor Nationaal Park Nieuw Land

28 februari 2019, 11.19 uur · Aangepast 28 februari 2019, 13.23 uur
Door: · Foto: Provincie Flevoland

Nationaal Park Nieuw Land is weer een stap dichterbij. Provinciale Staten van Flevoland hebben daar groen licht voor gegeven. Nieuw Land omvat vier natuurgebieden: de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden.

De bedoeling is om de gebieden met elkaar te verbinden en de natuur extra te ontwikkelen. Bovendien moet het park toegankelijk worden voor recreanten. Om dit te realiseren is er voor de komende 20 jaar een ontwikkelingsvisie opgesteld. Als de plannen die in de visie staan doorgaan, kost dat 470 miljoen euro. 

Nieuw Land beslaat 29.000 hectare. Minister Carola Schouten, van Natuur gaf het vorig najaar de status van nationaal park. Sindsdien werken Staatsbosbeheer, Flevolandschap, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, gemeentes Almere en Lelystad en de provincie samen met architect Francine Houben aan een plan voor de ontwikkeling van het gebied. 

Volgens Houben is het een park dat mens en natuur bij elkaar brengt. "Een aantrekkelijke en educatieve belevenis voor alle generaties. Met dijken, panorama's, moerassen en rietoevers, nieuwe eilanden en nog meer flora en fauna." Houbens plannen worden omarmd door de beheerders van de gebieden.

Lees ook: Nationaal Park Nieuw Land gaat zo'n 470 miljoen kosten

Provinciale Staten beslist per onderdeel of ze inderdaad geld voor Nationaal Park Nieuw Land vrijmaken. De provincie is niet de enige die met geld over de brug komt. Ook het Rijk, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de gemeenten Lelystad en Almere betalen mee.