Ga naar Content

Caroline en Manon gingen achter ontsnapte paarden aan: "Direct auto omgekeerd"

Het was het gesprek van de dag: de op hol geslagen kudde paarden die de straten van Heiloo, Assendelft, Krommenie en Uitgeest onveilig maakte. NH Nieuws sprak met twee voorbijgangers die heldhaftig ingrepen en erger wisten te voorkomen.

Een van hen is Caroline Schwagerman (30). Zij was vanuit haar werk in Castricum onderweg naar huis in Heiloo, toen ze ter hoogte van het Fletcherhotel de kudde van 19 paarden op haar af zag rennen. "Ik heb geen moment getwijfeld en heb de auto omgekeerd en ben erachteraan gegaan", vertelt ze. 

Diepe wond
De reddingspoging eindigde - met politie-escort - uiteindelijk twaalf kilometer verderop, naast het station Krommenie-Assendelft, waar de vier laatst overgebleven paarden klem waren gelopen. Een van de paarden had onderweg een diepe wond bij de borst en tussen de voorbenen opgelopen.

Tekst gaat door onder de video.

Losgeslagen kudde paarden in Heiloo - Quido Dekker / ugx-shop.com

Caroline heeft in afwachting van de dierenarts de wond dichtgehouden en het paard rustig gehouden. "Ik heb 24 jaar in de paardensportwereld gezeten", vertelt Caroline. "Dus ik wist wat ik moest doen."

Het paard is door een dierenarts ter plekke verdoofd en gehecht en vervolgens naar een dierenkliniek in Middenmeer gebracht, vertelt ze. "Ik denk dat het wel goed komt met het paard, maar wel een lange weg te gaan naar herstel!"

Tekst gaat door onder de foto.

'Oh mijn god!'
Ook Manon Koopman (33) greep in toen ze paarden voorbij zag stormen, op een kruispunt in Krommenie. Ze wist niet wat ze zag. "Oh mijn god!", roept ze uit in de video die Koopman naar NH Nieuws stuurde. "Heel erg dit, ik krijg het er koud van!"

Een stukje verderop stranden de paarden, als ze zich tussen de vangrail en een heg vastlopen. "Ik ben uit de auto gestapt en heb de staleigenaar geholpen om de vier paarden rustig te houden", vertelt ze. Twee andere paarden renden nog een stukje door, "maar die konden ook snel gevangen worden".

Kalm
De staleigenaar van de paarden maakte volgens Koopman een 'kalme en beheerste' indruk. "Hij was druk bezig met vee-artsen bellen en trailers regelen." Hoe het uiteindelijk is afgelopen met alle paarden, is niet bekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Inter Visual Studio / Pascal Fielmich