Zaanstreek-Waterland

Veel verzet onder bewoners en bedrijven tegen parkeerplannen Zaanse Schans

27 februari 2019, 21.20 uur · Aangepast 28 februari 2019, 09.11 uur

Er is veel verzet onder bewoners, bedrijven en sportclubs van Haaldersbroek, schuin tegenover de Zaanse Schans, tegen de nieuwe parkeergarage en parkeerterrein vlak bij hun fraaie buurtschap. Ze vragen zich hardop af waarom de Zaanse Schans nog meer toeristen wil trekken terwijl het er al zo druk is.

In de "Ontwikkelingsstrategie De Zaanse Schans" staat het parkeren gepland aan de overkant van de Leeghwaterweg. Een parkeergarage op de plek van een voormalig pakhuis en een terrein voor touringcars op een voetbalveld.

"Ik heb niets tegen Chinezen of Japanners maar toeristen geven een soort overlast die je in een rustig woonwijkje met authentieke pandjes niet wil zien. Want dan gaan ze in je tuin onder een parasol zitten en eten een ijsje", zegt Piet van Ugtelen.

Buurtschap Haaldersbroek is een uniek Zaans wijkje met veel eeuwenoude woningen. Zoals het houten huis van Roel Schiermeier. Dat stamt uit 1661. Met dit mooie weer is hij de buitenkant aan het doen. Schuren en verf afbijten om het volgens weer in het typische Zaans groen te verven. Hij zit niet te wachten op het massatoerisme net als de meeste bewoners van Haaldersbroek en de doodlopende Haaldersbroekerdwarsstraat. Ze zijn gesteld op hun rust en privacy.

Lees ook: Ondernemers en bewoners Zaanse Schans willen geen 'Disney aan de Zaan'

Niet op de route
Roel vreest de drukte mocht er een parkeergarage voor auto's en parkeerterrein voor touringcars komen aan deze kant van de Leeghwaterweg. Want dan is het maar een paar honderd meter verwijderd van zijn huis. Nu komen er nauwelijks toeristen in Haaldersbroek. Een enkeling op de fiets, maar niet de talrijke bezoekers van de Zaanse Schans. Die weten niet van het bestaan af en het ligt niet op de route.

Ook de bedrijven en de sportverenigingen zijn niet blij met de parkeerplannen van de Zaanse Schans. De bedrijven, waaronder een grote transportonderneming, zijn bang voor de enorme verkeersdrukte. En nu is het al zo dat de sportverenigingen geen parkeermogelijkheden hebben voor hun eigen leden, zoals de zeilvereniging.

Lees ook: 'Overstekende toeristen zorgen voor gevaarlijke situaties op fietspad Zaanse Schans'

Parkeerterrein voor kunstgrasveld
De enige die niet echt tegen is, is de voetbalclub Zaandijk die een veld wil afstaan als parkeerterrein, maar dan wel als er een kunstgrasveld voor terugkomt. Maar eigenlijk wil niemand dat de toeristen hier gaan parkeren. "Het beste zou zijn dat er bij de Zaanse Schans zelf geparkeerd wordt", vat Adrie Mus, voorzitter van zeilvereniging De Onderlinge het collectieve gevoel samen.

Komende tijd worden er verschillende avonden georganiseerd waarop de plannen voor de Zaanse Schans worden besproken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!