Ga naar Content

Grootste badmintontalenten ter wereld spelen toernooi in Haarlem

Ze zijn nu nog relatief onbekend, maar het zou zomaar kunnen dat ze straks een gouden medaille om hun nek hebben hangen op de Olympische Spelen. Meer dan driehonderd toptalenten in het badminton zijn naar Haarlem gekomen voor het 'Yonex Dutch Junior International'-toernooi.

Vergelijk het met de US Open of Roland Garros bij het tennis. Het badmintontoernooi in Haarlem is één van de vier grootste ter wereld voor de jeugd tot negentien jaar en wordt al voor de negenendertigste keer gehouden. Dit jaar in de gloednieuwe hal van badmintonvereniging Duinwijck.

Nederlandse talenten
Tussen al die - voornamelijk Aziatische - talenten spelen ook twee Noord-Hollanders. Wessel van der Aar uit Zandvoort en Brian Wassink uit Hoofddorp. Ze trainen en wonen allebei op Papendal, maar dit Haarlemse toernooi voelt toch wel als een thuiswedstrijd. "Het was een kwartiertje rijden, dus ik kon uitslapen, dat is wel lekker", zegt Brian, die de nacht in Hoofddorp heeft doorgebracht. 

Ze spelen vandaag de herendubbel tegen een Engels duo. "We kennen ze niet, maar gaan van onze eigen kracht uit", zegt Wessel. Zijn oma en moeder, zelf ook badmintonster, zitten op de tribune. "De wedstrijd is wel spannend, maar dit misschien nog wel meer", zegt oma, wijzend op de microfoon van NH Nieuws. Wessel en Brian winnen in twee sets en zullen het vrijdag tegen het Thaise team moeten opnemen.

Lees ook: Zandvoortse broer en zus Van der Aar dromen van badmintonnen op de Spelen

Toernooidirecteur Jules Bakker kijkt tevreden rond. "Er zijn hier al heel wat talenten ook bij de senioren groot geworden. Neem de Chinese badmintonner Lin Dan. Dat is een grootheid in China, die heeft zelfs zijn eigen parfumlijn. Badmintonners zijn daar te vergelijken met profvoetballers. Hij heeft dit toernooi in 2001 gewonnen."

Profcarrière
Ook Wessel en Brian hopen op een mooie profcarriére. In ieder geval bij de beste van Europa horen en misschien nog wel meer. "Eerst vrijdag tegen Thailand, we bekijken het wedstrijd per wedstrijd", zegt Wessel, zoals het een echte prof betaamt. 

Het toernooi duurt tot en met zondag. In het weekend vinden de finales plaats, die allemaal gratis zijn te bezoeken.

Yonex Dutch Junior International 2020 in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp