Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Vader strijdt voor koelbaden bij Dam tot Damloop na dood 24-jarige zoon

27 februari 2019, 19.15 uur · Aangepast 23 april 2019, 15.45 uur

Tijdens de Dam tot Damloop in 2014 overlijdt Arthur Fonville op 24 jarige leeftijd aan oververhitting. Sinds dat verschrikkelijke ongeluk levert zijn vader Joost een verbeten strijd voor het plaatsen van koelbaden om dit soort oververhittingsongelukken te voorkomen. Maar de koelbaden zijn nog steeds niet ingevoerd.

In Amerika zijn koelbaden langs de route van grote hardloopevenementen al verplicht. "Het is triest dat zoiets eenvoudigs als koelbaden bijna vijf jaar na het overlijden van Arthur nog steeds niet geregeld is," zegt Joost Fonville, de vader van Arthur.

Het duurt in Nederland jaren voor er een medisch protocol tot stand komt waarin is vastgelegd wat te doen bij oververhitting. Het gesprek met de organisatie van de Dam tot Damloop is in een vergevorderd stadium, maar de bakken worden nog niet gebruikt. 

Koelbaden nog onzeker
"Als er in geval van grote hitte geen koelbassins zijn, is het eigenlijk niet verantwoord om de Dam tot Damloop door te laten gaan", zegt Fonville. "Dan zou ik zeggen: het feest gaat niet door. Want het wordt geen feest, het eindigt voor teveel mensen op de intensive care."

Lees ook: Organisatie na dodelijke Dam tot Damlopen: "Bij grote hitte mogelijk geen editie in 2019"

Morgen zendt Zembla een documentaire uit over hittemaatregelen tijdens hardloopwedstrijden. In de documentaire laat de organisatie van de Dam tot Damloop weten eerder afgelasten van het evenement te overwegen als er dit jaar opnieuw sprake is van extreme hitte.

Dodelijk
Een hitteberoerte kan dodelijk aflopen. Wetenschappers hebben aangetoond dat direct koelen bij ernstige oververhitting tijdens een hardloopwedstrijd een hitteberoerte kan voorkomen. Koelbaden langs de route van hardloopevenmenten als er gelopen wordt met hoge temperaturen is een eenvoudige en afdoende oplossing

Zoals het er nu naar uitziet, wordt in mei een beslissing genomen over de aanwezigheid van koelbassins bij de Dam tot Damloop op 21 september. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!