Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Koggenland luidt de noodklok: "Drugsgebruik onder jongeren bereikt hoogtepunt"

5 maart 2019, 15.35 uur · Aangepast 5 april 2019, 09.49 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Pixabay

De gemeenteraad in Koggenland luidt de noodklok over het drugsgebruik onder jongeren in de regio. Het verhandelen én gebruiken voltrekt zich steeds meer in de openbaarheid, waardoor de raad zich genoodzaakt ziet in te grijpen.

Al in 2017 bleek uit cijfers van de GGD dat 30 procent van de jongeren in de regio weleens harddrugs had gebruikt. Volgens politie en gemeente is dat getal in de laatste twee jaar alleen maar toegenomen.

"Dit kan zo niet langer"
De gemeente en politie geven aan steeds vaker meldingen te krijgen van bewoners die zien dat er in het openbaar wordt gedeald. Het is aan de orde van de dag in West-Friese dorpen, vervolgt Nooij. "Mensen zien het letterlijk gebeuren. De dealers zijn steeds zichtbaarder. Als een man vier keer per dag zijn hond uitlaat, en steeds op dezelfde plek iets ziet gebeuren, dan valt hem dat meer op dan voorheen."

WhatsApp
Volgens Rick Nooij van CDA Koggenland wordt het gebruik van harddrugs steeds meer genormaliseerd. Zo zouden veel jongeren de verdovende middelen makkelijk via WhatsApp kunnen regelen. "Dit is nu hét probleem, het is aan de orde van de dag", vertelt hij aan NH Nieuws.

De raad heeft daarom besloten om meer buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA’s) in te zetten. Ook maakt de gemeente er een prioriteit van om meer bewustwording bij ouders over het drugsgebruik onder jongeren te creëren.

Onderzoeksbureau Jeugdkaart is door Koggenland gevraagd om gesprekken over drugs tussen ouders en hun kinderen te faciliteren, zodat het onderwerp thuis uit de taboesfeer kan worden gehaald. "Verbieden heeft geen nut", zeggen de jongeren tegen NH Nieuws, "want we doen het toch wel."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij verhaal of anekdote te vertellen over de toenemende drugscriminimaliteit en -gebruik in Koggenland? Stuur ons jouw bericht via 0630093003!