Ga naar Content

Help! Onze bodem zakt langzaam weg

Hoe gaan we om met het water? Daar stemmen we over op 20 maart, want dan zijn de Waterschapsverkiezingen. Maar waar gaat het waterschap over? In de serie 'Over Water' duiken we in vijf actuele thema's. Zo is bodemdaling een grote uitdaging voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het veenlandschap waarop we leven en werken zakt heel langzaam. Bodemdaling is al eeuwen aan de gang maar door de intensivering van de landbouw en veeteelt is dit proces na de Tweede Wereldoorlog stevig doorgezet. Walter Menkveld van landbouworganisatie Innovatieprogramma Veen ziet ook hoe dit gaat. "Als je veenlandschap hebt en je ontwatert, dan verbrandt veen. Hoe meer je de ontwatering gaat toepassen, hoe erger het wordt." 

In welk waterschap woon ik?
In Noord-Holland zijn drie waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (pakweg Amsterdam en Het Gooi), het Hoogheemraadschap van Rijnland (het gebied onder het Noordzeekanaal) en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het gebied boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel).

Menkveld is daarom met zijn Innovatieprogramma Veen op zoek gegaan naar oplossingen voor bodemdaling. In plaats van agrarisch gebied te ontwateren, proberen onderzoekers juist op natte grond te telen. "De lisdodde (een plant -red)  staat op een van onze proefvelden. We zijn vorig jaar begonnen met het verbouwen. We moeten nog leren hoe we het moeten te telen. Uiteindelijk kun je van lisdodde planken maken en daarvan weer meubels."

Boer Elmer heeft meer dan tweehonderd koeien en ook hij ziet bodemdaling als een probleem. "Als toekomstige generaties nog willen boeren, moeten we ons daar bewust van zijn. Daarom experimenteert hij op zijn land door met een pomp water zijn land in te pompen, want vochtige veengrond zal minder snel verbranden en dat zorgt dus voor minder bodemdaling. "We hebben hier ook al collega veehouders die interesse in het systeem hadden en er in willen investeren."

☑️ Waterschapsverkiezingen
In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart duikt NH Nieuws in de wereld van water. Want waar gaan de waterschappen over? Wat doen ze, en wat is de nut en noodzaak van deze bestuurslaag? Je leest en ziet het in onze speciale serie 'Over Water'.

Over Water - NH Nieuws