Ga naar Content

Hoogheemraadschap heeft handen vol aan medicijnresten in rioolwater

Hoe gaan we om met het water in Noord-Holland? Daar stemmen we over op 20 maart, want dan zijn de waterschapsverkiezingen. Maar waar gaat het waterschap over? In de serie 'Over Water' duiken we in vijf actuele thema's. Zo zijn medicijnresten in het rioolwater een grote uitdaging voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

We gebruiken met z'n allen meer medicijnen dan ooit, want we worden met z'n allen steeds ouder. Dick Bouma is een ervaren apotheker op verschillende locaties in Alkmaar en hij ziet dit dan ook dagelijks terug.

"Als apothekers hebben we een algemene vuistregel: bij 55 jaar gebruik je één tablet per dag en bij 65 twee tabletten en daarna elke vijf jaar krijg je er één tablet per dag bij. Dus dat betekent hoe ouder je wordt, hoe meer je in contact komt met geneesmiddelen."

In welk waterschap woon ik?
In Noord-Holland zijn drie waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (pakweg Amsterdam en Het Gooi), het Hoogheemraadschap van Rijnland (het gebied onder het Noordzeekanaal) en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het gebied boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel).

En niet alle medicijnen worden ook daadwerkelijk gebruikt. Omdat patiënten op doktersadvies van medicijn kunnen veranderen worden er ook een hoop ongebruikt weggegooid. "Als je kijkt bij onze apotheek dan haalt de gemeente iedere week een grote bak medicijnen op", aldus Bouma.

Maar verreweg de meeste medicijnenresten belanden in het riool. "Namelijk 90 procent van de medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, komen via het menselijk lichaam en via de urine in het riool terecht."

Anticonceptiepil
Medicijnresten worden al uit het drinkwater gehaald, maar om het ook uit het afvalwater te halen is voor het waterschap een stuk moeilijker. Nog niet alle medicijnafval wordt volledig gezuiverd. "Nee niet alles nog, er lopen op dit moment veel onderzoeken bij verschillende waterschappen."

De vraag is of het geloosde oppervlaktewater dan wel schoon genoeg is voor ons mensen? Ruby Neervoort stelt gerust. "Het water is schoon genoeg, maar het kan nóg schoner. Voor mensen is er absoluut geen schade, maar er kunnen effecten zijn voor beestjes die continu in het water zitten. Er is aangetoond dat de anticonceptiepil als deze eenmaal is uitgeplast, als gevolg kan hebben dat mannetjesvissen vrouwelijker worden. Daarom willen we het water nog zuiverder krijgen."

☑️ Waterschapsverkiezingen
In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart duikt NH Nieuws in de wereld van water. Want waar gaan de waterschappen over? Wat doen ze, en wat is de nut en noodzaak van deze bestuurslaag? Je leest en ziet het in onze speciale serie 'Over Water'.

Over Water - NH Nieuws