Ga naar Content

Bioloog: tuintegels gevaar voor insecten én riool

Hoe gaan we om met het water? Daar stemmen we over op 20 maart, want dan zijn de Waterschapsverkiezingen. Maar waar gaat het waterschap over? In de serie 'Over Water' duiken we in vijf actuele thema's. Deze aflevering gaat het over de gevolgen van de wildgroei van tegels in vooral voor- en achtertuinen.

"Stenen, steen en beton en geen groen", is wat bioloog Jelle Reumer vooral om zich heen ziet in steden, stationsgebieden en winkelcentra. Arjan Boekel is een veelgevraagd tuinarchitect in Heiloo. Volgens hem zijn al die tegels een groeiend probleem.

"Als er veel water valt dan kan het riool dat niet aan, omdat het water door alle tegels niet goed kan infiltreren in de tuinen." Een inwoonster in Heiloo is zich met al haar tegels in de tuin van geen kwaad bewust. "Tegels zijn lekker makkelijk en ik zie hier nooit water liggen."

In welk waterschap woon ik?
In Noord-Holland zijn drie waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (pakweg Amsterdam en Het Gooi), het Hoogheemraadschap van Rijnland (het gebied onder het Noordzeekanaal) en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het gebied boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel).

Dat gemak van tegels is volgens Boekel precies het probleem. "Mensen zien na een regenbui het water niet op hun tegels liggen, want dat stroomt naar het diepste punt en dat is in de wijk de put naar het riool."

De tegels zijn niet alleen slecht nieuws voor de riolering, maar ook voor de insecten. Bioloog Reumer: "Tien á twintig jaar geleden moest je als je ergens reed na honderd kilometer je voorruit schoonmaken, omdat je niet meer door de insecten heen kon kijken. Dat hoeft niet meer. Je kunt nu op een zomerse dag van Maastricht naar Groningen en terug rijden en je voorruit is nog steeds schoon, want alles is dood: het is zombienatuur geworden."

☑️ Waterschapsverkiezingen
In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart duikt NH Nieuws in de wereld van water. Want waar gaan de waterschappen over? Wat doen ze, en wat is de nut en noodzaak van deze bestuurslaag? Je leest en ziet het in onze speciale serie 'Over Water'.

Over Water - NH Nieuws