Ga naar Content

Waterschap draait op groene stroom, maar daar is niet iedereen blij mee

Hoe gaan we om met het water? Daar stemmen we over op 20 maart, want dan zijn de Waterschapsverkiezingen. Maar waar gaat het Waterschap over? In de serie 'Over Water' duiken we in vijf actuele thema's. Zo denkt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over het mogelijk inzetten van windmolens om uiteindelijk voor 100 procent klimaatneutraal te zijn.

Het waterschap beheert onder meer grote energieslurpers zoals gemalen, sluizen en de waterzuivering. Om in de energie te voorzien wordt er al gebruik gemaakt van grote zonneparken. Maar de vraag is of dit wel genoeg stroom oplevert.

Paul Broersma is beleidsmaker bij het waterschap. "We gaan het niet alleen redden met zonne-energie. Een van de maatregelen waar we naar kijken is windenergie, want daarmee kunnen we in één klap onze doelstelling (100 procent klimaatneutraal red.) gaan halen."

In welk waterschap woon ik?
In Noord-Holland zijn drie waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (pakweg Amsterdam en Het Gooi), het Hoogheemraadschap van Rijnland (het gebied onder het Noordzeekanaal) en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het gebied boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel).

Pieter Nes heeft na jarenlang bezwaar gemaakt te hebben sinds kort vijf grote windturbines, praktisch in zijn voortuin. "Mijn grootste bezwaar tegen deze windmolens is dat ze het open West-Friese landschap volledig verruïneren."

Nu de windmolens er daadwerkelijk staan is het nog steeds niet prettig voor Nes. "Deze windmolen komt als een soort dreiging over het huis heen."

'Kijken naar de zee'
Het waterschap is zich bewust dat windmolens gevoelig liggen. Paul Broersma: "We kijken echt naar terreinen die we zelf beheren. Met name zuiveringterreinen liggen vaak op afstand van bewoond gebied." Sowieso is het de vraag of eventuele windmolens op het land gebouwd gaan worden. "We kijken ook naar windmolens op zee als eventuele locatie," aldus Broersma.

Het waterschap heeft nog geen besluit genomen of ze windenergie gaat inzetten, maar mochten er toch windmolens op het land gebouwd gaan worden, dan heeft meneer Nes nog wel een tip. "Neem de bewoners echt heel erg serieus, want ik denk dat als je het mét de bewoners doet in plaats van tegen de bewoners; het beter gaat."

☑️ Waterschapsverkiezingen
In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart duikt NH Nieuws in de wereld van water. Want waar gaan de waterschappen over? Wat doen ze, en wat is de nut en noodzaak van deze bestuurslaag? Je leest en ziet het in onze speciale serie 'Over Water'.

Over Water - NH Nieuws