Ga naar Content

Moeten we ons zorgen maken over microplastic in ons drinkwater?

Hoe gaan we om met het water? Daar stemmen we over op 20 maart, want dan zijn de Waterschapsverkiezingen. Maar waar gaat het Waterschap over? In de serie 'Over Water' duiken we in vijf actuele thema's. Zo is microplastic, oftewel de allerkleinste deeltjes plastic, een grote uitdaging voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Zwerfafval belandt niet altijd in de vuilnisemmer: er zwerven tonnen plastic in de natuur. Vaak achteloos op straat gegooid. Verreweg het grootste gedeelte zwerfafval belandt via het toilet in het riool, dat uiteindelijk terechtkomt bij de waterzuivering van het Waterschap.

Olaf Blaauw van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt onder meer bij de waterzuivering in Wervershoof. "Er komt natuurlijk allemaal vuiligheid mee met het rioolwater. We zien hier maandverband, tampons en zelfs mobiele telefoons. Het meeste halen we uit het water, maar de microplastics ontspringen de dans. Deze super kleine deeltjes komen uit het grove plastic, dat in het riool afbreekt tot kleinere delen. Het zit ook in tandpasta, cosmetica, maar ook in de kleding die gewassen wordt."

In welk waterschap woon ik?
In Noord-Holland zijn drie waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (pakweg Amsterdam en Het Gooi), het Hoogheemraadschap van Rijnland (het gebied onder het Noordzeekanaal) en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het gebied boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel).

Moeten we ons zorgen maken over de microplastics in ons water? "Zorgen nog niet, maar er is wel meer onderzoek nodig om te bepalen over hoeveel microplastic er in het water zit en hoe we het er weer uit kunnen halen", aldus Blaauw.

Vrijwilligster Anne de Bruin uit de Weere maakt zich wel zorgen om de plasticsoep. Met name achteloos weggegooid plastic in de natuur is een grote ergernis voor De Bruin. Daarom fietst zij met grote regelmaat door het buitengebied op zoek naar afvalplastic. "Ik ergerde mij rot aan alle troep die er lag. Ik dacht: ik kan er beter wat aan doen, want alleen ergeren leidt tot niets."

De Bruin weet in een paar uur tijd drie vuilniszakken vol met afvalplastic en oude blikjes te verzamelen. Het zoeken naar plastic blijft uitdagend. Zeker als het afval dichtbij of in de sloot ligt. "Als je ver naar beneden moet, dan roets je zo het water in. Ik ben al drie keer in het water gevallen, daar was mijn man niet blij mee."

☑️ Waterschapsverkiezingen
In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart duikt NH Nieuws in de wereld van water. Want waar gaan de waterschappen over? Wat doen ze, en wat is de nut en noodzaak van deze bestuurslaag? Je leest en ziet het in onze speciale serie 'Over Water'.

Over Water - NH Nieuws