Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Organisatie na dodelijke Dam tot Damlopen: "Bij grote hitte mogelijk geen editie in 2019"

27 februari 2019, 12.46 uur · Foto: ANP

Als er niets gedaan wordt om oververhitting bij hardlopers tegen te gaan, komt er dit jaar mogelijk geen Dam tot Damloop. Dat zegt Ron van der Jagt, directeur van de organisatie het hardloopevenement in een uitzending van het tv-programma ZEMBLA die morgenavond wordt uitgezonden.

"Het kan niet zo zijn dat we wachten met een adequate aanpak tot er iets verschrikkelijks gebeurt. Dat is nooit de bedoeling", zegt de directeur tegen het onderzoeksjournalisitieke programma. Op de vraag of de Dam tot Damloop door kan gaan wanneer het weer net zo warm is als in 2014 en 2016 antwoordt hij: "Dan gaan we ons ernstig beraden. Daarvoor is het risico te groot. Elk geval is er één te veel."

Lees ook: Geschokte reacties op overlijden student (24) na Dam tot Damloop

In 2014 overleed de 24-jarige Arthur Fonville aan een hitteberoerte na het lopen van de hardloopwedstrijd. Twee jaar later tijdens de loop in 2017 sterft de 25-jarige Caroline Goedhart, ook aan een hitteberoerte. Als een lichaam oververhit raakt, kan iemands lichaamstemperatuur oplopen tot 40 graden Celcius, waardoor er schade ontstaat aan meerdere organen en iemand uiteindelijk kan overlijden. 

Lees ook: Rode Kruis: "Fouten gemaakt rond overlijden deelneemster Dam tot Damloop"

Nog geen protocol gebruik koelbaden
In de uitzending 'De dood van een hardloopster' komen verschillende deskundigen aan het woord over koelbaden die volgens hen levensreddend kunnen zijn wanneer iemand een hitteberoerte krijgt.

Lees ook: Hittepil tijdens de Dam tot Damloop: "Dit kan levens redden"

Zo adviseert hoogleraar fysiologie van Maria Hopman (Radboud Universiteit) om harlopers die een hitteberoerte krijgen snel te koelen in een bad met ijswater. Tot frustratie van de hoogleraar is er echter nog geen medisch protocol voor het gebruik van deze koelbaden waardoor ze niet ingezet kunnen worden bij de Dam to Damloop. 

De uitzending 'De dood van een hardloopster' wordt morgenavond uitgezonden om 21.15 uur op NPO 2. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!