Start van hoofdcontent

BADHOEVEDORP

nl

Groen licht voor verbreding A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht

27 februari 2019, 12.29 uur · Aangepast 27 februari 2019, 15.40 uur

Rijkswaterstaat kan aan de slag met de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht, bij Amstelveen. Dat is de conclusie van een uitspraak van de Raad van State.

Het werk start in 2020 en zou - als alles volgens planning verloopt - in 2026 klaar moeten zijn. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is verheugd dat dit deel van de A9 kan worden aangepakt. "We zorgen ervoor dat het verkeer in deze drukke regio beter kan doorrijden en we verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving."

Verdiepte weg bij Amstelveen
Rijkswaterstaat begint in 2020 met het verbreden van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en een wisselbaan. Bij Amstelveen wordt de A9 over een lengte van 1,3 kilometer verdiept aangelegd, met drie overkappingen om te zorgen dat er minder lawaaioverlast is. Verder komt er veertien kilometer aan geluidsschermen.

Lees ook: Amstelveners strijden bij Raad van State om tunnel voor A9

Tegenvaller
De uitspraak van de Raad van State is een enorme tegenvaller voor de Belangen Vereniging Meander Bewoners (BVMB). De bezorgde bewoners wilden dat de snelweg over de gehele lengte bij Amstelveen overdekt zou worden, als een tunnel. In het huidige plan worden slechts delen overdekt. "Een gemiste kans", aldus woordvoerder Roy van Buren. "We zijn natuurlijk blij dat het oude dorp wél een overkapping krijgt, dat wordt prachtig, maar het had doorgetrokken moeten worden." 

De Amstelveners vrezen voor meer fijnstof en geluidsoverlast. "Waar de meeste mensen wonen, komt geen overkapping", klaagde een actievoerder eerder bij NH Nieuws. "En dat is bijzonder slecht."

(Tekst loopt door onder video)

Amstelveners voeren laatste strijd om tunnel voor A9: "Kom allemaal naar Den Haag!" - NH Nieuws

Ingediende beroepen
Tegen het zogenoemde Tracébesluit 2017 waren bij de Raad van State zeven beroepen ingediend waarvan er drie later zijn ingetrokken en een niet-ontvankelijk is verklaard. De resterende drie beroepen zijn woensdag door de Raad van State ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. "Al onze punten zijn afgewezen", zegt woordvoerder namens de bewoners Van Buren. "We zijn heel erg teleurgesteld."

De bewonersvereniging overweegt nog om opnieuw naar de Raad van State te stappen om het bestemmingsplan van gemeente Amstelveen aan te vechten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!