Noord-Holland

De Peiling: EU wil snelheidsbegrenzers verplichten voor alle nieuwe auto's

27 februari 2019, 15.15 uur · Aangepast 27 februari 2019, 17.23 uur

Adobe
Adobe

NOORD-HOLLAND - Europarlementariërs willen dat alle nieuwe auto’s vanaf 2022 worden uitgerust met elektronica die actief voorkomt dat je te hard kunt rijden. Wat vind jij daar van?

 

Minder verkeersdoden
Een groep Europarlementariërs heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat alle nieuwe auto’s over drie jaar verplicht worden uitgerust met snelheidsbeperkende technologie. Ze verwachten dat deze maatregel het aantal verkeersdoden in Europa met 20 procent kan verminderen. Dat zou in een periode van 15 jaar maar liefst 25.000 doden op Europese wegen voorkomen.

Hoe werkt het?
De technologie werkt met behulp van een snelheidherkenningcamera en een gps-systeem, waardoor de auto weet hoe hard er op een bepaalde weg gereden mag worden. Als de bestuurder toch harder wil, trapt de auto niet op de rem, maar wordt het motorvermogen verminderd, waardoor het voertuig niet voorbij de ter plekke geldende snelheidslimiet komt.

Even omzeilen
De begrenzers worden in eerste instantie geïnstalleerd met een systeem waarmee bestuurders toch nog even kunnen versnellen door hard het gaspedaal in te trappen. Dit zou het veiliger maken voor een bestuurder, mocht het nodig zijn om kort te accelereren om snel weg te komen bij een gevaarlijke situatie.

Wat vind jij?
Snelheidsboetes leveren de Nederlandse staat honderden miljoenen per jaar op. Draag jij daar nu veel aan bij? Zie je zo'n begrenzer in jouw auto zitten of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar depeiling@nhnieuws.nl.