Ga naar Content
Noordkop & Texel

OM eist vijf jaar tegen Siem B. (20) voor doodrijden drie tieners in Anna Paulowna

27 februari 2019, 11.26 uur · Aangepast 27 februari 2019, 14.36 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Siem B. (20) voor de dodemansrit waarbij drie tieners van 15 en 16 om het leven kwamen. Daarnaast wordt ook een rijontzegging van vijf jaar geëist, die pas ingaat na de celstraf. B. reageerde nauwelijks op de eis: hij zat er onbewogen bij.

De aanklaagster zei "geen enkele twijfel" te hebben over de vraag of B., die zegt zich niets te herinneren, de bewuste avond achter het stuur van de auto heeft gezeten en de crash heeft veroorzaakt. Volgens haar heeft hij zich laten uitdagen door een vriend die met piepende banden wegreed en vervolgens het gaspedaal van zijn Peugeot 206 onverantwoord diep ingetrapt. 

Lees ook: Siem B. over het dodelijke ongeval in Anna Paulowna: "Ik heb onwijs te doen met de families"

Het OM neemt B. met name zijn roekeloze rijgedrag kwalijk. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van dood door schuld, de maximale straf daarvoor is negen jaar. "De verdachte heeft alle voorschriften aan zijn laars gelapt en onherstelbaar leed aangericht aan nabestaanden en het dorp", aldus de officier.

De advocaat van B. sprak direct na de strafeis tegen dat vast zou staan dat hij degene was die de auto bestuurde. De ouders van de slachtoffers laten via slachtofferhulp weten dat ze blij zijn met de eis en het verhaal van de officier van justitie. De rechter doet 13 maart uitspraak.

Live verslag
Na een rommelige eerste zittingsdag gisteren gaat de strafzaak tegen Siem B. vandaag verder. NH Nieuws deed live verslag vanuit de rechtbank.  

Bekijk hier de tenlastelegging van het OM gisteren:

Officier van Justitie in zaak Anna Paulowna - NH Nieuws