Noordkop & Texel

Nabestaanden Anna Paulowna in de rechtbank: "De pijn die ik heb is met geen woord te beschrijven"

27 februari 2019, 09.32 uur · Aangepast 27 februari 2019, 13.25 uur

De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis wordt door justitie gezien als de bestuurder van de Peugeot 206 die een half jaar geleden crashte in Anna Paulowna. De drie tieners Colin, Seph en Roy kwamen daarbij om het leven. Vandaag komen nabestaanden in de strafzaak aan het woord en maakt justitie de strafeis bekend. NH Nieuws doet verslag vanuit de rechtbank.

Het fatale ongeval op 1 september 2018 vond kort na middernacht plaats, nadat de betrokkenen waren weggereden bij het oude gemeentehuis van Anna Paulowna. De Peugeot reed eerst tegen een verkeerspaal aan en eindigde daarna tegen een boom. 

Lees ook: Verdachte (20) dodelijk ongeluk Anna Paulowna eerste keer voor de rechter: een overzicht

Volgens verklaringen van anderen zou B. tijdens de fatale rit achter het stuur hebben gezeten. B. zegt zelf niks meer van de avond te kunnen herinneren. Tijdens de rechtszaak komt naar voren dat Siem B. al eerder betrokken is geweest bij een ongeval en toen ook zei zich niks meer te kunnen herinneren. 

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 5 jaar tegen Siem B.wegens het door roekeloosheid veroorzaken van een ongeluk met 3 doden en een zwaargewonde. Daarnaast wordt ook een rijverbod van 5 jaar geëist. 

Slachtofferverklaringen
Er zijn in totaal zeven slachtofferverklaringen.

De moeder van de 15-jarige Seph Lakeman doet als eerste haar verhaal: "Als jij Seph had gekend, dan had je hem nooit gebruikt als jouw schild", zegt de moeder. "Hij ging zo blij de deur uit, hij gaf me een dikke knuffel", vertelt de moeder over de avond van het ongeluk. "Ik wist niet dat dat de laatste avond zou zijn. De pijn die ik heb is met geen woord te beschrijven. Ik heb maar een wens, dat het recht zal spreken. Dat we verder kunnen met ons leven."

Ook de stiefvader van Seph komt aan het woord. "Ik heb Seph leren kennen als een open en vriendelijke kerel. Iemand die nooit bang was iemand een helpende hand toe te steken." Hij vindt het moeilijk te verkroppen dat Siem B. volgens hem zijn verantwoordelijkheid niet neemt. 

De moeder van de omgekomen 16-jarige Roy Boukes neemt nu het woord: "Humor was zijn kracht. Roy was thuis altijd erg aanwezig. En daarom is het nu zo stil." Ze vertelt dat ze van agenten de boodschap over het ongeluk kreeg. Dat Roy een ernstig ongeluk had gehad. Als ze bij het ongeval komt ziet ze een laken en de uitstekende schoenen van haar zoon. "Het kan niet waar zijn. Is dat mijn kind, mijn kleine jongen? Siem dit hebt jij veroorzaakt, maal drie. Drievoudige moord." De moeder van Roy vindt dat B. zich respectloos gedraagt. "Je plaatst een selfie, terwijl onze jongens dood zijn." Ze zegt dat B. geen empathie toont

De vader van Roy Boukes laat zijn slachtofferverklaring door iemand anders voorlezen. "Toen ik uitstapte leek het wel een oorlogsgebied", schrijft de vader in zijn verklaring. De moeder van Roy huilt ondertussen onbedaarlijk. De vader schrijft dat hij een rood t-shirt zag van zijn zoon. Hij zag dat ze probeerden om zijn zoon te reanimeren. "Roy we missen je."

Nu komt de moeder van de 16-jarige Colin van den Brink aan het woord. "De dag van 1 september zal ik nooit meer vergeten. Het geluid van de racende auto. Harder en harder. We moesten helpen. Ineens lag Colin daar. Hoe kon dat nou? Hij zag er afschuwelijk uit." De dag na het ongeval was haar dochter jarig. "We hebben met zijn allen 'Lang zal ze leven' gezongen naast zijn kist. Want zo was Colin." Het zes-jarige broertje van Colin wil astronaut worden om naar de hemel te gaan om Colin te kunnen bezoeken, vertelt ze. De moeder zegt dat Colin Siem B. als vriend zag, maar dat B. op de noodlottige avond zijn testosteron de boventoon liet voeren. "Je lijkt gevoelloos, je praat niet over de jongens", zegt ze

De vader van Colin komt aan het woord. De familie woont 150 meter van de plek van het ongeval. Na de klap gaan ze direct helpen. Ineens zien ze Colin liggen. "Hij bloedde ernstig uit zijn oren. Ik kan je niet vertellen hoe het is om je kind zo te zien" Meerdere foute beslissingen van een persoon hebben het leven van drie gezinnen op hun kop gezet, zegt de vader van Colin. Huilend vervolgt hij: "Drie jonge jongens zijn uit het leven gerukt. "Of ik ooit weer van het leven kan genieten, is een vraag die misschien nooit meer beantwoord kan worden."

Kaya is de ex-vriendin van B. en raakte zwaargewond bij het ongeval. "Het meest verschrikkelijke is dat Siem geen verantwoordelijkheid wil nemen voor het ongeluk", zegt ze. Kaya mist haar omgekomen vrienden ontzettend. De zitting wordt tijdelijk onderbroken om de emoties tot bedaren te laten komen.

Psycholoog: Volledig toerekeningsvatbaar
Er is geen echte diagnose vastgesteld, al zien deskundigen wel psychische problemen bij B. door het traumatische ongeval. De psycholoog stelt dat er aanwijzingen zijn voor een aan stress gerelateerde stoornis.

Het geheugenverlies kan volgens deskundigen ook samenhangen met een proceshouding en hoeft niets te maken te hebben met een mogelijk post traumatisch stress syndroom.

Lees ook: Loodzwaar weekend op komst voor inwoners Anna Paulowna

De deskundigen zien Siem B. als volledig toerekeningsvatbaar, omdat geen stoornis is vastgesteld. Over de kans op herhaling kunnen ze weinig zeggen. De rechter reageert: "Er is geen stoornis vastgesteld, dus het valt u volledig aan te rekenen wat er is gebeurd."

Geen verantwoordelijkheid nemen
"Hebben we vandaag en gisteren de echte Siem gezien?" vraagt de rechter. Siem vindt van wel. De Rechtbank heeft de indruk dat Siem geen verantwoordelijkheid kan of wil nemen, ook na aanleiding van zijn werkstraf vier jaar geleden voor doorrijden na een ongeval. Drie jaar geleden reed hij op zijn scooter een zevenjarig meisje aan. Ook toen stelde Siem zich ook weinig van het incident te kunnen herinneren. "Ik was toen geschrokken. Ik weet het niet meer."

De officier van justitie  zegt dat het lijkt dat Siem B. destijds ook niet zijn verantwoordelijkheid wilde nemen. Een recente test wees uit dat Siem B. nog steeds cannabis rookt. B. blijft dit ontkennen en zegt dat het resultaat kwam omdat anderen in zijn buurt wel blowden, maar dat is volgens een deskundige niet mogelijk.

Officier van Justitie: "Geen twijfel over wie reed"
De officier (OvJ) komt nu aan het woord voor het requisitoir: "Deze zaak laat zich nauwelijks beschrijven. Drie jonge jongens hebben na een rit van nog geen 500 meter het leven gelaten. En Kaya raakte zwaargewond." Wat de officier betreft staat het wel vast dat Siem B. op die fatale avond reed. "Daar bestaat bij mij geen enkele twijfel over."

De officier vindt het moeilijk te geloven dat de verdachte geen enkele herinnering heeft aan wat er die avond gebeurd is."Doordat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt heeft hij zijn 'goodwill' verspeeld bij de nabestaanden" Er wordt benadrukt dat Siem B. het ongeluk niet heeft gewild en dat het moeilijk zal zijn met de gevolgen te leven.

Al in de ambulance appte hij zijn vader dat er een ongeluk was geweest en dat hij niet de bestuurder was van de auto. Later bij de politie zei hij dat de 15-jarige Seph de auto had bestuurd. De officier vertelt nu over alle getuigen, die zagen dat Siem B. achter het stuur zat en hierover bij de politie verklaringen aflegden. "Zij verklaren consistent over wie waar zat in de auto."

Vijf ooggetuigenverklaringen worden ondersteund door biologisch bewijs, stelt de officier. De biologische sporen op de bestuurdersstoel (een bloedspoor op het zitvlak van de stoel) bewijzen volgens de officier dat B. de bestuurder was van de Peugeot. Ook op de airbag aan de bestuurderszijde zat dna van Siem B. Er werd meer dna gevonden op de airbag aan de rechterzijde, maar dat zou volgens de officier komen door de slingerende beweging die de auto heeft gemaakt. 

Ook de blonde haren die gevonden werden in een scheur in het raam bij de bestuurderskant wijzen op B.: "Hij was de enige blonde inzittende." De haren konden niet worden getest met een normale dna-test.

De hoeveelheid drugs en drank die de verdachte in zijn bloed had, was meer dan de toegestane hoeveelheid bij gecombineerd gebruik in het verkeer. Siem B. had drie keer meer gedronken dan een beginnend rijder wettelijk is toegestaan. 

Alleen de hoge snelheid kan een rol hebben gespeeld bij het ongeval, stelt de officier. Vrienden van Siem B., die eerst voor hem reden in een Golf, haalde hij voor het ongeval in. Ze haalden toen volgens de bestuurder van deze andere auto 90 km per uur. Volgens een inzittende van de andere auto reed B. 'als een malle'. 

"Er komt een beeld naar voren van een verdachte die perse met hoge snelheid wil rijden", zegt de officier. Volgens haar is er sprake van grove schuld: Veel te hard rijden, onder invloed, zonder te remmen waar dat wel zou moeten. "Er was een wonder voor nodig geweest om veilig thuis te komen", zegt de officier. "Maar Kaya en Seph, Colin en Roy hadden dat geluk niet." 

De officier heeft roekeloos rijgedrag ten laste gelegd. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van dood door schuld, de maximale straf daarvoor is negen jaar. "De verdachte heeft alle voorschriften aan zijn laars gelapt en onherstelbaar leed aangericht aan nabestaanden en het dorp", aldus de officier. Siem B. blijft strak voor zich uit staren naar de rand van de tafel. De OvJ ziet geen enkel teken van berouw. 

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 5 jaar tegen Siem B. voor de dodemansrit waarbij drie tieners om het leven kwamen. Daarnaast wordt ook een rijontzegging van 5 jaar geëist. B. reageert nauwelijks op de eis. Hij zit er onbewogen bij.