Ga naar Content

Statushouders aan de bak als buschauffeur: "Ik wil hier blijven werken tot mijn pensioen"

Wie wil er tegenwoordig nog buschauffeur worden? Het beroep lijkt niet erg populair meer onder jongeren. Vervoersbedrijven hebben de grootste moeite om personeel te vinden. Daarom probeert ov-maatschappij Connexxion in Haarlem vluchtelingen enthousiast te maken voor een baan als bestuurder.

De 33-jarige Charles Olawale uit Nigeria was een van de eerste statushouders die in 2016 als voorwaardig chauffeur aan de bak kon in Haarlem. "Ik geniet elke dag van mijn werk", vertelt Charles met een brede glimlach op zijn gezicht.

Lees ook: Haarlemse statushouders op hun werk verrast met koninklijk bezoek

Het initiatief is een samenwerking tussen vluchtelingenwerk Haarlem en Connexxion. Door middel van een jobcoach worden de enthousiastelingen begeleid bij hun zoektocht naar een nieuwe baan in Nederland. Het is voor hen in de praktijk lastiger om in contact te komen met potentiele werkgevers en daar moet dit initiatief iets aan veranderen.

'Tot mijn pensioen blijven werken'
Charles, die vroeger kleding-ontwerper was, zit nu alweer drie jaar op de bus Haarlem. Hij was een van de eerste statushouders die de opleiding tot chauffeur succesvol heeft afgerond. Als het aan hem ligt blijft hij voorlopig ook nog wel even door Haarlem rijden. "Ik wil bij Connexxion blijven werken tot mijn pensioen", vertelt hij.

Niet alleen Charles is blij met zijn werk, ook de Haarlemmers zien Charles graag voorbijrijden als chauffeur. Binnen een periode van zeven weken worden de kandidaten opgeleid tot volwaardig buschauffeur. De kosten van de opleiding bedragen vierduizend euro. In sommige gevallen is er vanuit de gemeente een subsidie beschikbaar om de kosten te drukken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws