Noordkop & Texel

Verdachte (20) dodelijk ongeluk Anna Paulowna eerste keer voor de rechter: een overzicht

26 februari 2019, 20.59 uur · Aangepast 27 februari 2019, 13.27 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis wordt door justitie gezien als de bestuurder van de Peugeot 206 die een half jaar geleden crashte in Anna Paulowna. De drie tieners Colin, Seph en Roy kwamen daarbij om het leven. Vandaag stond B. voor het eerst voor de rechter in Alkmaar en dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen.

Verklaringen van getuigen en betrokkenen wijzen Siem B. aan als bestuurder van de auto
In tegenstelling tot wat B. zelf zegt, die zegt niets meer van de betreffende avond te herinneren, zou hij volgens verklaringen van anderen achter het stuur hebben gezeten.

Het fatale ongeval op 1 september 2018 vond kort na middernacht plaats, nadat de betrokkenen in twee auto's waren weggereden bij het oude gemeentehuis van Anna Paulowna. Daar had de groep de uren daarvoor gezeten. "Het was gezellig, we dronken en blowden wat", vertelde B. vandaag.

Lees ook: Verslag vanuit de rechtbank: rechters in zaak dodelijk ongeluk Anna Paulowna doen niets fout

Op de Sportlaan ging het mis. Volgens de inzittenden van de andere auto haalde B. hen midden in het dorp met hoge snelheid in, waarna zijn auto in een flauwe bocht naar rechts met het linkerachterwiel tegen een stoeprand klapte en daarna naar rechts schoot. Een forensisch onderzoeker heeft becijferd dat de snelheid van zijn auto op het moment van de fatale klap tussen de 57 en 77 kilometer per uur heeft gelegen.

De betrokkenen en getuigen verklaren allemaal dat B. achter het stuur zat. Ook zijn voormalige vriendin, die naast hem in de auto zou hebben gezeten, zegt dat haar ex reed. 

Siem B. zelf zegt dat hij zich niets kan herinneren
De verdachte weet niet of hij achter het stuur zat of niet, omdat hij zijn geheugen gedeeltelijk kwijt is geraakt. In zijn bloed zijn sporen van drank en drugs gevonden. Hij heeft sinds het ongeval wisselende verklaringen afgelegd. Vandaag zei hij dat dat "vooral was omdat ik het allemaal niet wist. Het was onwerkelijk en ik kon het niet voor me brengen dat ik zelf achter het stuur zat."

Lees ook: Verdachte van dodelijk ongeluk in Anna Paulowna: "Herinner me niets"

Volgens onze verslaggever vertoonde B. geen sporen van emotie. Hij gaf onzeker antwoord op de vragen van de rechter en praatte onduidelijk. 

Grote belangstelling van nabestaanden
Tientallen belangstellenden waren bij de rechtbank in Alkmaar aanwezig. Over het pand verspreid zaten drie zalen vol met familie, vrienden en andere betrokkenen. 

Lees ook: Anna Paulowna rouwt om slachtoffers auto-ongeluk

Een dag na het fatale ongeluk maakte NH Nieuws deze reportage:

NH Nieuws

Vertraging door wrakingsverzoek van advocaat Dallinga
De raadsman van B., Jeroen Dallinga, pleitte voor vervanging van de rechters. Volgens hem is het onderzoek naar de toedracht namelijk nog niet klaar. Zo vindt hij dat niet duidelijk is of zijn cliënt de auto bestuurde. 

Dallinga wil daarom onder meer aanvullende onderzoeken naar DNA-sporen, maar die werden afgewezen door de rechters. Dallings pleitte daarom voor vervanging, maar volgens de wrakingskamer zijn de rechters niet vooringenomen en mogen ze dus gewoon blijven zitten. 

Strafeis
Morgen gaat de zaak verder. Dan komen de slachtofferverklaringen aan bod en zal het OM een strafeis uitspreken. Siem B. heeft een kans om vier tot tien jaar de cel in te gaan als hij schuldig wordt bevonden aan het roekeloos rijden en het dood door schuld onder invloed van alcohol en drugs. 

Officier van justitie Suzan Heij las de tenlastelegging voor: 

NH Nieuws

Whatsapp