Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

NL
V

Geschorste techniekinstructeur Hoofdvaartcollege: "Directeur is incapabel"

26 februari 2019, 19.01 uur · Foto: Google Streetview

De geschorste techniekinstructeur van het Hoofddorpse Hoofdvaartcollege is niet boos op de leerlingen die - volgens hem onterecht - bij de directeur hebben gemeld dat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Dat zegt de man, die voorlopig anoniem wil blijven, telefonisch tegen NH Nieuws. Wel maakt hij verwijten aan het adres van de directeur, omdat hij "in een aantal zaken ernstig heeft gefaald".

De docent werd een maand geleden op non-actief gezet nadat meerdere islamitische leerlingen bij de directeur hadden gemeld dat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd, zo schreef de Telegraaf vanochtend. 

Lees ook: Leerkracht Hoofddorpse school op non-actief om 'beledigen profeet Mohammed'

Net als tegenover de krant ontkent de man tegenover NH Nieuws de veronderstelde aanleiding van de non-actiefstelling. "De profeet is niet beledigd", benadrukt hij. Hoewel de gang van zaken zoals in de Telegraaf geschetst klopt, legt hij het graag nog een keer uit. 

Haram
"Die morgen vond een meisje het nodig om uit haar groep weg te lopen, waarna ik haar erop heb gewezen dat ze bij haar groep moest blijven. Toen liep ze terug naar haar groep en zei ze tegen haar medeleerlingen dat haar moeder de docent haram [onrein, red] vindt." Omdat hij dat hoorde, heeft hij het meisje vermanend toegesproken. "Dat ze dat niet moest zeggen en dat haar moeder dan maar met me in gesprek moest gaan."

Lees ook: Forza!-fractievoorzitter neemt het op voor geschorste docent na Mohammed-belediging

Toen kort daarna het lesuur ten einde was, kwam op de gang een 'groepje van ongeveer zes' islamitische leerlingen om hem heen staan. "Eén van hen zei dat ik de profeet had beledigd, maar ze gedroegen zich netjes. Daarna is het groepje naar de directeur gestapt en heeft gezegd dat de instructeur de profeet heeft beledigd." 

Pedofiel
Dat hij zou hebben gezegd dat de profeet Mohammed een pedofiel is, zoals de schoolleiding de belediging in de schorsingsbrief specificeert, is volgens hem pertinent onwaar. Ondanks die 'valse beschuldiging' koestert hij geen wrok naar de leerlingen. "Typisch pubergedrag", beschrijft hij hun gedrag. "Er is geen probleem tussen mij en de leerlingen", zegt hij. "Maar de directeur heeft in een aantal zaken ernstig gefaald." 

Zo beschuldigt hij de directeur van een poging om hem 'woorden in de mond te leggen'. Bovendien vindt hij dat de directie de beschuldigingen aan zijn adres te klakkeloos voor 'waar' heeft aangenomen. "De kinderen die hebben geklaagd, zijn niet eens mijn leerlingen."

'Time-out is ordemaatregel'
Directeur Smink wil niet ingaan op de zaak, maar laat wel weten dat de schorsing 'een ordemaatregel is', en geen 'disciplinaire maatregel'. Op haar website schrijft de school dat een gesprek tussen de overkoepelende Dunamare Onderwijsgroep, de schoolleiding en de docent duidelijk heeft gemaakt dat 'het onderling vertrouwen van de medewerker en de schoolleiding over en weer in ernstige mate is beschadigd'.  

De time-out, zoals de school het beschrijft, is volgens de docent inmiddels met drie maanden verlengd. "Er is zelfs al een inzamelingsactie voor me gestart", vertelt hij. "Maar dat is onzin, want ik krijg gewoon doorbetaald."  Volgende maand buigt de geschillencommissie van Dunamare zich over de zaak. Tot die tijd wil de docent anoniem blijven, besluit hij.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!