Ga naar Content
Gooi

Vier phishers die voor tonnen oplichtten opgepakt

26 februari 2019, 16.15 uur · Aangepast 26 februari 2019, 20.02 uur
Door: · Foto: Politie

Er zijn vandaag vier verdachten aangehouden omdat ze voor enkele tonnen mensen hebben opgelicht. Twee van hen werden op heterdaad betrapt.

De verdachten stuurden phishingmails en deden aan de telefoon alsof ze medewerkers van de bank waren. Op deze manier konden ze wachtwoorden van mensen lospeuteren, die ze gebruikten om de rekeningen leeg te halen. 

Aan de telefoon waarschuwden ze mensen dat hun rekening was gehackt, en dat ze een leegloop konden voorkomen door hun geld over te maken naar een specifiek rekeningnummer. Dit rekeningnummer was eigendom van een geldezel, iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. 

Wat is phishing? 
Phishing is een manier van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als medewerkers van een specifiek bedrijf om zo achter inloggegevens, bankdetails of creditcardgegevens te komen. Als je twijfelt over een mail kan je bij de fraudehelpdesk van de politie de e-mailwijzer bekijken.

Op heterdaad betrapt
De politie hield de groep al een tijdje in de gaten. Twee 21-jarige mannen uit Hilversum stuurden via een hotelkamer in Soest phishingmails de wereld in.

Rechercheurs verbleven in omringende kamers, waardoor ze op het juiste moment binnen konden vallen. Twee andere verdachten, een 29-jarige man uit Veendam en een 24-jarige vrouw uit Hilversum werden op andere locaties opgepakt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!