Ga naar Content

Menselijk bot uit IJstijd op Texel

TEXEL Een groep brugklassers van een school uit Monnickendam heeft op het strand op Texel een stukje van een oude menselijk schedel gevonden.

Het gaat om een persoon die hoogstwaarschijnlijk 10.000 tot 12.000 jaar geleden leefde, aldus conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare donderdag. Het stukje bot is 9 bij 7 centimeter groot.
Volgens Oosterbaan is het niet van een Neanderthaler, maar van een moderne mens die vrijwel zeker in de laatste ijstijd leefde. Oosterbaan schakelde daarvoor de kennis van een archeoloog in. Op Texel zijn weinig of geen menselijke botten uit die periode gevonden, wel van mammoeten of neushoorns. "Mogelijk was het stukje schedel van een rendierjager'', legt Oosterbaan uit, "die leefden zo'n 12.000 tot 10.000 jaar geleden als nomade in dit gebied.''
De conservator denkt dat het stukje bot de afgelopen duizenden jaren goed geconserveerd is gebleven in de Noordzeebodem en waarschijnlijk onlangs met een zandsuppletie op het strand is gekomen. De vondst wordt de komende maanden tentoongesteld in de hal van Ecomare.