Ga naar Content
Gooi

Onderwijsinspectie beoordeelt vmbo-school Hilversum als 'zeer zwak'

26 februari 2019, 16.03 uur · Aangepast 27 februari 2019, 11.40 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Google Streetview

De vmbo-kaderopleiding van de middelbare school De Opmaat aan de Larenseweg in Hilversum is door de onderwijsinspectie beoordeeld als 'zeer zwak'. Dat heeft de school in een brief medegedeeld aan de ouders van leerlingen van de school. De opleiding vmbo-basis komt ook niet door de keuring en is als onvoldoende bestempeld.

Er is volgens de onderwijsinspectie veel mis op de school, zo blijkt uit het samenvattende rapport dat in handen is van NH Nieuws. "De leerlingen op College De Opmaat leren minder dan leerlingen op andere scholen", schrijft de inspectie onder meer. "Voor de afdeling vmbo-basis geldt dat te veel leerlingen blijven zitten in de onderbouw."

Lees ook: Toezicht basisschool De Kluft geïntensiveerd

De inspectie vervolgt: "Ook op de afdeling vmbo-kader blijven de leerlingen te vaak zitten in de onderbouw. Bovendien doen de leerlingen van deze afdeling te lang over de bovenbouw of verlaten zij de school zonder diploma."

De conclusies volgen op een onderzoek dat op 6 november door de inspectie is gehouden op de school. Hierbij werden lessen bezocht en is gesproken met zowel leerlingen als leraren. De inspectie erkent dat veel leerlingen van De Opmaat een rugzakje hebben en daardoor aangepaste lessen krijgen. Maar: "Het is niet duidelijk of die aangepaste lesprogramma's ook daadwerkelijk aansluiten bij wat diegene nodig heeft. Ook bekijkt de school niet goed genoeg of het aangepaste lesprogramma echt werkt: leert de leerling voldoende en zijn de leerachterstanden weggewerkt?"

Langs dezelfde meetlat
De school verdedigt zich door te zeggen dat ze langs dezelfde meetlat is gelegd als 'andere vmbo-scholen'. "Dat de meeste van onze leerlingen zijn vastgelopen bij hun vorige school en met een leerachterstand, en vaak met gestapelde problematiek, bij College de Opmaat zijn binnengekomen, is voor deze wijze van beoordelen niet van belang. College de Opmaat heeft namelijk geen bijzondere status en verzorgt geen speciaal onderwijs."

Lees ook: Kindcentrum Willem Eggert beoordeeld van zeer zwak naar voldoende

De Opmaat herkent de kritiek echter wel en beweert het 'zeker niet te willen wegwuiven'. "Ook wij zien dat er verbeteringen nodig zijn. De nadruk heeft bij ons te veel gelegen bij de pedagogische aanpak en dat is voor een deel ten koste gegaan van de didactiek." De school zegt aan de slag te gaan met de opmerkingen.

Minder snel accepteren
Bovendien gaan ze in de toekomst eerder leerlingen weigeren, kondigt ze aan. "Nu nog geven wij leerlingen een kans die eigenlijk op het speciaal onderwijs beter op hun plek zijn. De school zal beter kijken of de ondersteuningsmogelijkheden van de school goed passen bij wat de leerling nodig heeft. ls dat niet het geval, dan kan de leerling worden doorverwezen."

Het volledige rapport wordt op 21 maart door de onderwijsinspectie vrijgegeven. De school krijgt een jaar de kans om zichzelf te verbeteren. Is ze daarna nog steeds 'zeer zwak', dan wordt de minister van onderwijs geïnformeerd. Die kan subsidiegelden inhouden of andere maatregelen nemen. De inspectie houdt toezicht tot het onderwijs weer voldoende is.

Andere Noord-Hollandse school
Landelijk zijn er nu zo'n twintig middelbare scholen die als zeer zwak zijn beoordeeld. Hier zit, naast de school in Hilversum, één andere Noord-Hollandse school bij: Beroepsonderwijs aan Zee uit Den Helder. Ook hier geldt dat de opleidingen vmbo-basis en vmbo-kader zeer matig zijn. Het overkoepelende Scholen aan Zee had eerder te kampen met slechtere beoordelingen: de havo- en vwo-opleidingen van Lyceum aan Zee waren al eens zwak.