Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Medicijnen vaak niet leverbaar. Patiëntenfederatie spreekt van 'pillenchaos'

26 februari 2019, 12.01 uur · Aangepast 26 februari 2019, 15.11 uur
Door: · Foto: Adobe

Een op de twee patiënten die met een recept bij de apotheek komt, krijgt het voorgeschreven medicijn niet direct mee. Het middel is niet op voorraad, of helemaal niet leverbaar. De Patiëntenfederatie luidt de noodklok over wat zij 'De Pillenchaos' noemen.

 

Actie
De Patiëntenfederatie is een online actie begonnen op de website stopdepillenchaos.nl. "Dagelijks zijn er berichten in de media over geneesmiddelen", zegt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie "Er is veel onduidelijkheid. Over medicijnen die niet verkrijgbaar zijn. Of over onbegrijpelijke prijsstijgingen. Dit maakt patiënten onzeker en ongerust. Is mijn medicijn wel voorhanden? De problemen doen zich overal voor. De patiënt krijgt niet het medicijn dat hij nodig heeft, maar dat er wel zou moeten zijn.”

Onderzoek
De actie van de Patiéntenfederatie volgt op een onderzoek onder tienduizend mensen die het afgelopen half jaar medicijnen nodig hadden. Een op de twee kreeg het voorgeschreven middel bij de apotheek niet direct mee. Soms kwam het een dag later, soms na een week en soms helemaal niet. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien. "Mensen slikken even niets, halveren een dosis of lenen bij anderen", zegt Veldman. "En dat terwijl bekend is dat het fnuikend is voor de medicatietrouw als het eigen middel niet wordt geleverd. Patiënten krijgen dan weliswaar een ander middel met dezelfde werkzame stof, maar ondervinden daar vaak last van."

Anticonceptiepil op Marktplaats
In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson. De anticonceptiepil werd zelfs op Marktplaats aangeboden. Veel tekorten waren er volgens apothekersorganisatie KNMP ook bij de oogpreparaten en antibiotica. De eczeemcreme protopic was schaars en op dit moment is het middel valsartan tegen hoge bloeddruk slecht verkrijgbaar.

Preferentiebeleid
De tekorten komen volgens de KNMP onder meer door de wet geneesmiddelenprijzen en het zogeheten preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Daardoor zijn de prijzen de afgelopen jaren 'flink gedaald'. Voor medicijnfabrikanten is Nederland volgens de apothekersorganisatie daarom geen aantrekkelijke markt. "Ze houden hun voorraden bewust laag en in het geval van een hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten.''

Wat vind jij?
Heb jij er wel eens mee te maken gehad; voorgeschreven medicijnen die niet verkrijgbaar zijn? Apothekers bieden dan vaak een vervangend middel dat net zo goed zou moeten werken. Wat is daar jouw ervaring mee?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].