Ga naar Content
West-Friesland

Duizenden West-Friese kinderen leven nog altijd onder armoedegrens

26 februari 2019, 12.23 uur · Aangepast 26 februari 2019, 13.02 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

West-Friesland telt nog altijd 5.000 kinderen die onder de armoedegrens leven en hierdoor afhankelijk zijn van leergeld voor zwemlessen, sport of muziekles. Dat zegt Stichting Leergeld West-Friesland.

Volgens de stichting wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De organisatie bestaat al twaalf jaar en ziet nog steeds een stijgende lijn, met name in de afgelopen drie jaar.

"We dachten dat we nooit een ton aan vergoedingen zouden halen. Maar afgelopen jaar zaten we al op 184.000 euro", aldus Burret Olde van de stichting. "De regering belooft van alles en zegt dat de economie bloeit, maar wij merken daar niets van."

Nog niet alle kinderen geholpen
Er zijn volgens de organisatie 5.000 kinderen in West-Friesland die in aanmerking komen voor het leergeld. Inmiddels helpt de organisatie bijna 1.000 gevallen en de betrokken gemeenten helpen zelf ook nog eens 2.500 kinderen. Er zijn dus nog 1.500 kinderen die momenteel geld mislopen, stelt de stichting.

Volgens Olde komt dit door schaamte. "Het is namelijk niet iets waarmee je te koop loopt of graag over praat. We denken dat er daarom veel mensen niet bij ons aankloppen." Vorig jaar is er door de organisatie aan 926 kinderen steun verricht. In 2017 werden er nog 'maar' 828 kinderen geholpen.

Grootste problematiek in Hoorn
Vooral Hoorn heeft last van 'stadsproblematiek' en hierdoor komen de meeste aanvragen uit deze gemeente. De kinderen uit deze stad krijgen daarom het grootste bedrag aan subsidie. Dit komt uit op de helft van het totaalbedrag.

Enerzijds is de groei in aanvragen afkomstig uit de groter wordende groep met lage inkomens. Anderzijds werkt de stichting hard aan naamsbekendheid. "Gemeentes, partnerorganisaties, maatschappelijk werkers, scholen, huisartsen. Wij vragen ze echt allemaal om te vertellen over ons vergoedingen. Bel ons op! Het leergeld is er! We kunnen je helpen. Gelukkig weten steeds meer gezinnen van ons bestaan en dat helpt de groei", vertelt Olde.

Lees ook: West-Friese gemeenten geven anderhalve ton uit aan kledingcheques voor arme kinderen

Inmiddels werken er vijftien vrijwilligers om alle aanvragen te verwerken. "Het is voor ons belangrijk dat we iedereen kunnen helpen", aldus Olde. Toch zou de organisatie het liefst willen verdwijnen. "Tsja.. We zeggen altijd tijdens onze vergaderingen: 'Konden we onze organisatie maar opheffen. Dat zou toch fantastisch zijn?' Maar dat is niet de realiteit."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij opmerkingen of ervaringen om te delen over het gebruik van leergeld? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!