Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Verslag vanuit de rechtbank: rechters in zaak dodelijk ongeluk Anna Paulowna doen niets fout

26 februari 2019, 09.44 uur · Aangepast 26 februari 2019, 15.28 uur · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Bij de rechtbank in Alkmaar hebben zich vanmorgen tientallen belangstellenden gemeld voor de strafzaak tegen de 20-jarige Siem B. uit Oudesluis. Hij wordt door justitie gezien als de bestuurder van de Peugeot 206 die een half jaar geleden ernstig verongelukte in Anna Paulowna. Drie tieners kwamen daarbij om het leven. NH Nieuws doet verslag vanuit de rechtbank.

Laatste nieuws
Namens Siem B. had advocaat Jeroen Dallinga eerder deze middag vervanging van de rechters bepleit. Volgens hem is het onderzoek namelijk nog niet klaar. Zo vindt hij dat niet duidelijk is of zijn cliënt de auto bestuurde. Hij wil onder meer aanvullende onderzoeken naar DNA-sporen, maar die werden afgewezen door de rechters. Dallings pleitte daarom voor vervanging, maar volgens de wrakingskamer zijn de rechters niet vooringenomen en mogen ze dus gewoon blijven zitten. 

Het OM verwijt B. dat hij roekeloos heeft gereden, zo legt officier van justitie Suzan Heij uit: 

Officier van Justitie in zaak Anna Paulowna - NH Nieuws

'Weet niks meer'
De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis kan zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren van het auto-ongeval dat hij vorig jaar op 1 september in Anna Paulowna zou hebben veroorzaakt. Door de klap kwamen drie tieners - Colin, Seph en Roy - om het leven.

"Ik wil graag vragen beantwoorden, maar ik weet niets meer. We zaten met een groep te chillen bij het gemeentehuis. We dronken wat, we blowden wat. Ik weet nog dat we ergens heen zouden gaan. Vanaf dat moment is er alleen maar een zwart gat. Ik weet dat ik met de auto ben gekomen, maar ik weet niet meer dat we zijn weggegaan. Ik weet ook niet meer dat ik in een auto ben gestapt."

Lees ook: Anna Paulowna rouwt om slachtoffers auto-ongeluk

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt hem als de bestuurder van de auto die met hoge snelheid verongelukte in Anna Paulowna. Door de crash kwamen drie jongens, een van 15 en twee van 16 jaar, om het leven. Zij werden door de klap uit de auto geslingerd. B. en een vijfde inzittende, een meisje, raakten gewond. Volgens de aanklaagster bestuurde B. de auto onder invloed van drank en drugs.

Lees ook : Verdacht van dodelijk ongeluk Anna Paulowna 'Herinner me niets'

Ook vroeg hij nader onderzoek naar de staat van het wegdek op het moment van het ongeval. In rapportages is volgens hem te lezen dat met het wegdek niets mis was. Getuigen zeggen echter dat in de weg een kuil zat en dat kort voor het ongeval onder de Peugeot 206 vonken te zien waren.

Nabestaanden
De belangstelling voor de strafzaak tegen B. is enorm. In de rechtbank in Alkmaar hebben zich tientallen mensen gemeld om de zitting bij te wonen. Zij zijn verspreid over diverse zalen. In de rechtszaal hebben nabestaanden foto's van de overleden slachtoffers op een tafel geplaatst.

Lees ook: Verdachte dodelijk ongeval Anna Paulowna vandaag voor de rechter

De aanklaagster vroeg de rechtbank de verzoeken van Dallinga af te wijzen. Volgens haar hebben verschillende getuigen gezegd dat B. de auto bestuurde. De rechter zegt voldoende aan de verklaringen te hebben: "Hij heeft niet gezegd dat hij niet heeft gereden, hij weet het alleen niet meer." Er komt geen uitstel van de rechtszaak.

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte over het onderwerp:

Herdenkingsplek slachtoffers auto-ongeluk Anna Paulowna - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

B. zat na het ongeval drie maanden vast. In november kwam hij onder voorwaarden op vrije voeten. Hij kreeg een enkelband en een locatieverbod. 

Een verslaggever van NH Nieuws twittert vanuit de rechtbank over de zaak: